Vérröggel kórházba került a Nato-főtitkár

Vágólapra másolva!
Kórházba került kedden Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár: szervezetében egy kis vérrög alakult ki, és ezt kellett megszüntetni. A NATO szűkszavú közleménye szerint az eljárás sikeres volt, a főtitkár jól érzi magát.
Vágólapra másolva!

James Appathurai NATO-szóvivő közölte, hogy a posztjáról néhány nap múlva távozó főtitkárnak, Jaap de Hoop Scheffernek artériás trombózisa volt, és emiatt kellett kedden sürgősen kórházba vinni Brüsszelben. Az orvosok eltávolították azt a kis vérrögöt, ami elzárt egy artériát. A főtitkár most néhány óráig az intenzív osztályon pihen, majd még három napot a kórházban tölt megfigyelésen. A szóvivő hozzátette: az orvosok bíznak a 61 éves holland politikus teljes felgyógyulásában.

Appathurai beszámolója szerint Scheffer délután lett rosszul Brüsszelben, ahol a belga nemzeti ünnep keretében éppen egy NATO-falut nyitott meg a főváros egyik terén. A ceremónia végén, a rekkenő hőségben a főtitkár fáradtnak érezte magát, kénytelen volt leülni a park egyik padjára, és a rosszullét miatt egy percre el is dőlt rajta, hogy erőt gyűjtsön. Más forrás viszont arról számolt be, hogy a főtitkár el is ájult, és hogy a NATO-falu megnyitásán vele együtt részt vevő Herman Van Rompuy belga kormányfő és Pieter de Crem védelmi miniszter próbálta őt újraéleszteni a padon. A NATO-szóvivő korábban a nagy meleggel és a sok utazás okozta fáradtsággal magyarázta a rosszullétet.

De Hoop Scheffer 2004 januárja óta áll a NATO élén, és mandátuma lejártával néhány nap múlva távozik a katonai szövetség főtitkári posztjáról. A távozás miatt az elmúlt hetekben számos NATO-tagállamban járt búcsúlátogatáson, például hétfőn is késő este érkezett vissza Brüsszelbe Londonból.

Utódjáról az idén áprilisi NATO-csúcsértekezleten született döntés: a főtitkári tisztséget augusztustól Anders Fogh Rasmussen volt dán kormányfő látja majd el.