Végleges nukleáris leszerelést kér Clinton Észak-Koreától

Vágólapra másolva!
"Teljes és visszafordíthatatlan" nukleáris leszerelésre szólította fel Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán Észak-Koreát. Clinton cserébe ösztönző segélyeket ajánlott fel a kommunista országnak.
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter "teljes és visszafordíthatatlan" nukleáris leszerelésre szólította fel szerdán Észak-Koreát. Clinton a thaiföldi Phuketben találkozott orosz, kínai, japán és dél-koreai kollégájával, hogy megvitassák a kommunista ország atomprogramját. A tárgyalások után tartott sajtókonferencián közölte, partnerei támogatásukról biztosították az amerikai álláspontot. Clinton szerdán tartott sajtóértekezletén ígéretet tett arra, hogy Phenjan ösztönző segélyekben részesülhet, ha atomleszerelését visszafordíthatatlanná teszi, és szerinte Észak-Korea számára ez az egyetlen járható út.

Az amerikai külügyminiszter Phuketben részt vesz a tíz országot tömörítő Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereinek csütörtökön kezdődő békefórumán. A tanácskozás kiemelt témái között szerepel az észak-koreai atomprogram, valamint Phenjan és a mianmari katonai kormányzat között kialakulófélben lévő nukleáris együttműködés.

Washington aggodalmai szerint Észak-Korea atomtechnológiát ad át Mianmarnak. A múlt hónapban amerikai vezetők arról számoltak be, hogy feltehetően jelentős fegyverszállítmánnyal a rakterében egy észak-koreai hajó tart az egyébként ugyancsak ASEAN-tag Mianmar felé.

A békefórumon az ASEAN-on kívül tizenhét ország, illetve országcsoport - köztük az Európai Unió - képviselői is részt vesznek. Clinton Phuketben meg nem támadási szerződést írt alá az ASEAN-nal. A szerződés értelmében a felek békés úton rendezik nézeteltéréseiket, nem alkalmaznak erőt egymással szemben, és nem avatkoznak be egymás belügyeibe.

A szerződést korábban már 15 ország - köztük Kína, Japán és Franciaország, tavaly pedig Észak-Korea - aláírta. Az Egyesült Államok sokáig habozott, mert úgy tartotta, hogy a szerződéshez való csatlakozása szűkítené cselekvési lehetőségeit a térségben.

Clinton most Phuketban azt mondta: a délkelet-ázsiai térséget Washington a világ fejlődése, békéje és felvirágzása szempontjából létfontosságúnak tartja, és a szerződéshez való csatlakozással az Egyesült Államok ennek a véleményének is nyomatékot akar adni. Diplomaták szerint azonban az amerikai csatlakozás hátterében az a washingtoni aggodalom húzódik meg, hogy Kína túlságosan nagy befolyásra tesz szert a térségben.