Erdőtüzek pusztítanak Horvátországban

Vágólapra másolva!
Összesen kétszáz hektáron, fenyvesekben erdőtüzek pusztítanak a horvátországi Trogirhoz csatlakozó Ciovo-szigeten. A lakóházakat meg tudták védeni a lángok terjedésétől.
Vágólapra másolva!

Több helyszínen is erdőtűz keletkezett vasárnapra virradó éjszaka a horvátországi Trogirhoz csatlakozó Ciovo-szigeten, ahol repülőgépekkel, helikopterekkel és tűzoltóautókkal küzedenek a lángok ellen - írja vasárnap honlapján a horvát katasztrófavédelmi szervezet (DUZS). A katasztrófavédelmi szervezet 148 tűzoltója 41 járművel, továbbá két helikopterrel és hat repülőgéppel végzi az oltást.

A sziget nyugati felén, Slatine település közelében csaptak fel először a lángok, majd a keleti oldalról, Okrug Donji határából jelentettek tüzet a hajnali órákban. A tűz az aljnövényzetben és fenyvesekben pusztít.

A Vecernji List napilap internetes kiadása szerint a spliti központú tűzoltó-parancsnokság vezetője, Felicijo Parcina közölte: jócskán megnehezíti a munkájukat az erős szél. A lakóházakat nagy erőfeszítéssel tudták csak megvédeni a lángok terjedésétől, így nem volt szükség kitelepítésre, noha ez csak kevésen múlott.

A Nacional hetilap honlapjának beszámolója szerint Horvátországban idén ez az első nagyobb erdőtűz, ami összesen mintegy 200 hektárra terjed ki. A nem egészen 30 négyzetkilométer területű, több ezer lakosú szigetet híd köti össze Trogirral. A terület légvonalban alig néhány kilométerre van a pénteki, hat halálos áldozatot követelő vonatszerencsétlenség helyszínétől.