Továbbra is égnek az erdők Dél-Európában

Vágólapra másolva!
Még mindig erdőtüzek pusztítanak Dél-Európa több országában. Korzikán a hétvégén 2000 hektár égett le, de lángra kaptak az erdők Franciaország egyéb területein, valamint Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban és Horvátországban is. Vasárnap a görög Zakinthosz szigetéről csaknem hetven nyaralót kellett kimenteni, mert a tűz csapdába zárta a tengerparton pihenőket.
Vágólapra másolva!

Továbbra is erdőtüzek tombolnak több dél-európai országban. A múlt héten összesen hatan vesztették életüket a spanyol erdőtüzek miatt, és legalább 15 ezer hektárnyi erdő és termés vált a tűz martalékává. Segorbében egy narancsliget égett le teljesen. A nyugat-spanyolországi Las Hurdes térségében jelenleg négy helyen pusztítanak a lángok, melyek megfékezésében két napja 13 helikopter, 4 hidroplán és több mint 400 tűzoltó vesz részt.

Horvátországban is kritikus helyzet alakult ki. Vasárnapra virradó éjjel több helyen erdőtűz keletkezett a dalmáciai Ciovo-szigeten, ahol a tűzoltóautók mellett repülőgépek és helikopterek is részt vettek az oltásban, amelyet nehezített az erős szél. Kitelepítésre nem volt szükség, mivel nagy erőfeszítések árán a lakóházakat sikerült megvédeni a lángoktól. A hatóságok szerint ember okozta a tüzet, melyet csak több óra alatt tudtak megfékezni. Mintegy kétszáz hektár erdő égett le.

Olaszországban szintén több helyen, főleg a déli részen alakultak ki erdőtüzek a hétvégén. A rendőrség nyomozást indított, hogy kiderítse, nem gyújtogatás történt-e. A lángok lakott területet nem veszélyeztettek, de Szardínián két áldozatot követeltek. Franciaországban, Mont Ventoux környékén repülőgépeket is bevetettek az oltáshoz.

Zakinthoszon vasárnap váratlanul tört ki erdőtűz, melynek oka egyelőre ismeretlen. A parti őrség három hajója húsz embert - főleg nőket és gyerekeket - menekített ki a veszélyes partszakaszról egy nagyobb hajóra. A többieknek harminc tűzoltó kilenc járművel, mintegy három óra alatt vágott utat a lángoló területen keresztül. Sűrű volt a füst, de a hatóságok szerint senki nem sérült meg.

Az athéni magyar főkonzul, Kaizinger Tibor az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy eddig egyetlen magyar állampolgár sem fordult hozzájuk segítségért. Az oltást nehezíti az erős szél és a rendkívüli hőség. Múlt héten összesen 320 erdőtűz keletkezett Görögországban, ám ezekben nem sérült meg senki és a lakóházakban sem keletkezett kár.