Riportereket szidva búcsúzott Sarah Palin

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is elbúcsúzott az alaszkai kormányzói poszttól Sarah Palin egykori republikánus alelnökjelölt, aki július elején sokakat meglepve jelentette be, hogy feláll a székéből. Búcsúbeszédében az újságírókat szidta, de az is kiderült, hogy továbbra is politizálni akar, csak azt nem tudni, milyen formában.
Vágólapra másolva!

Egy főleg szimpatizánsokból álló közönség előtt mondta el kormányzói búcsúbeszédét Sarah Palin vasárnap az alaszkai Fairbanksben. Bár ezúttal sem részletezte, hogy mivel akar foglalkozni a jövőben, kijelentette, hogy továbbra is Alaszka érdekében fog tevékenykedni, a politizálással tehát nem hagy fel.

Palin július elején jelentette be sokakat meglepő döntését, hogy távozik a kormányzói székből. Ezt a rá és a családjára nehezedő nyomással magyarázta, de azonnal megkezdődtek a találgatások, hogy valójában a 2012-es elnökválasztási kampányra készül.

A 45 éves családanya tavaly augusztus végén került a reflektorfénybe, amikor John McCain republikánus elnökjelölt őt választotta alelnökjelöltnek. Az első kormányzói ciklusát töltő Palin ismeretlennek számított az országos politikában, de hamar a konzervatív republikánusok kedvencévé vált.

A kampánygyűléseken rajongó tömegek fogadták, a médiában azonban kevésbé szerepelt jól, több interjúban is kiderült, hogy hiányos ismeretei vannak az amerikai jogtörténetről és a külpolitikáról is. Ez folyamatosan téma volt a médiában, így Palin a kampány végén már egyre inkább terhet jelentett McCain számára.

A sajtóval való hűvös viszony azóta is megmaradt, és Palin az újságíróknak üzent vasárnapi búcsúbeszédében is. "Egy tekintélyes, tisztességes szakmát képviselnek, amely a demokráciánk sarokköve kellene, hogy legyen. Ez az, amiért a katonáink hajlandók az életüket áldozni. Úgyhogy mi lenne, ha tiszteletben tartanák az amerikai katonákat, és nem mondanának valótlanságokat" - fogalmazott a távozó kormányzó.

Bármi is Palin hosszú távú terve, a friss felmérések szerint nem túl népszerű az amerikaiak körében. Egy pénteken közzétett ABC News/Washington Post közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 53 százaléka negatívan ítéli meg Palint, és sokan kétségbe vonják vezetői képességeit. A felmérésből ugyanakkor kiderül az is, hogy a republikánusok körében 70 százalékos népszerűségnek örvend - derül ki a CNN által idézett adatokból.