Szabadlábra helyezték Szeva bácsit

Vágólapra másolva!
Szabadlábra helyezte pénteken az orosz ügyészség a Szeva bácsi néven elhíresült Szemjon Mogiljevicset, a több országban körözöttt orosz bűnözőt, aki állítólag a legnagyobb orosz maffia feje. Egy orosz napilap nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva arról írt: politikai okai voltak az ügyészségi döntésnek.
Vágólapra másolva!

Ismét szabadlábon a Magyarországon Szeva bácsiként ismert Szemjon Mogiljevics, akit számos ország titkosszolgálata köröz jelentős, főként gazdasági bűncselekmények miatt, és akit tavaly év elején vettek őrizetbe adócsalás vádjával. Az orosz ügyészség nyomozati osztálya a szabadlábra helyezéssel egyidejűleg úgy határozott, hogy lakhelyelhagyási tilalommal sújta az immár Szergej Snajder néven szereplő üzletembert és társát, Vlagyimir Nyekraszovot, az Arbat Presztizs kozmetikai üzletlánc tulajdonosát - jelentették hétfőn az orosz lapok.

A Vedomosztyi és a Vremja Novosztyej című orosz lapok honlapjukon hétfőn egybehangzóan számoltak be a még pénteken született ügyészségi döntésről, Mogiljevics családjához közel álló, illetve igazságügyi forrásokra hivatkozva. A védőügyvédek nem voltak hajlandóak nyilatkozni. A Vremja Novosztyej szerint vasárnap lejárt az előzetes fogva tartás - már hosszabbított - határideje, ezért helyezték szabadlábra Szeva bácsit. A Vedomosztyi írása Mogiljevicset és Nyekraszovot jól ismerők véleményét idézi, akik szerint politikai okai vannak az ügyészségi döntésnek.

A Vedomosztyi két, Mogiljevicshez közel álló üzletemberre hivatkozik, akik azt feltételezik, hogy politikai okokból helyezték őt szabadlábra, s ennek köze lehet az orosz-ukrán kapcsolatokhoz. "Amíg Mogiljevics előzetes zárkában ült, a Rosukrenergót (RUE, 50 százalékban a Gazprom és 50 százalékban Dmitrij Firtas ukrán vállalkozó tulajdona) kizárták a közép-ázsiai gáz ukrajnai exportjának képletéből, Firtas pedig elvesztette az Emfesz magyar kereskedőcégét, amelynek a Gazprom hosszú éveken keresztül akár egy éves halasztott fizetéssel is szállított gázt. Az Emfesz százmillió dollárokat adott hitelbe anyacégének, a Firtas és társai tulajdonában lévő Mabofi ciprusi offshore vállalatnak. Hogy kinek az érdekében forgatták át a pénzt a Mabofin keresztül, és azt mire használták, és a társak között volt-e Mogiljevics, azt még Góczi István (Emfesz) vezérigazgató sem tudta, aki az Emfeszt Firtas hozzájárulása nélkül adta el" - írta az orosz napilap.

Az Emfesz több mint 350 millió dollárral tartozik a RUE-nek - folytatódik a Vedomosztyi írása. "Hamarosan rendeződik ez az adósság, és a Gazprom cégei megkaphatják az Emfesz kontroll részvénycsomagját" - idézi az orosz lap név nélkül a Gazprom egyik képviselőjét, aki tagadta azt, hogy bármiféle kapcsolat lenne Mogiljevics szabadlábra helyezése és a magyar ügylet között. - E két esemény között semmiképp nincs összefüggés - mondta a Vedomosztyinak egy, a Firtas-közeli körökhöz tartozó vállalkozó. A Vedomosztyi végül idézte a RUE képviselőjét, aki szerint "Mogiljevicsnek nem volt és jelenleg sincs semmi köze sem magához a RUE-hez, sem pedig a vállalat körül történő eseményekhez".