50 millió dollárt költ a Pfizer a gyógyszerkísérletek áldozataira

Vágólapra másolva!
Megállapodott Nigéria a Pfizerrel: a gyógyszergyártó cég összesen mintegy 50 millió dollárt fizethet azért, mert egy helyben elvégzett gyógyszerkísérletével 11 gyereket megölt és majdnem kétszáznak maradandó sérüléseket okozott.
Vágólapra másolva!

Peren kívüli megállapodást kötött hétfőn az amerikai gyógyszeripari óriás, a Pfizer és Nigéria északi, szövetségi állama, Kano az 1996-os gyógyszerkísérletekről, amelyek legkevesebb 11 gyerek halálát okozták. A Pfizer és az áldozatok családjainak ügyvédei részéről hétfőn bejelentett megállapodást várhatóan kedden írják alá Nigériában.

A Pfizert régóta azzal vádolja Nigéria, illetve annak egy szövetségi állama, Kano, hogy 1996-ban egy agyhártyagyulladás elleni, de még kísérleti stádiumban lévő gyógyszerrel 11 gyereket ölt meg, 189-nek pedig maradandó sérüléseket okozott. Az amerikai gyógyszergyártó ezt tagadta, de február 26-án kiadott közleménye szerint a cég a megegyezésen dolgozik, amely "minden fél legteljesebb érdekeit szolgálja".

Részleteket egyik fél sem árult el a megállapodásról, a Pfizer jogi képviselője csak annyit mondott hétfőn, hogy "az egyezséggel megszűnik az ügy". Ennek értelmében a két fél augusztus 6-án egy bíróság előtt is megjelenik, hogy a vádakat formálisan is megsemmisítsék.

Az AFO forrásai szerint a Pfizer 35 millió dollárt fizet az áldozatok családjainak, 10 milliót Kano szövetségi államnak a jogi költségek megtérítésére, és 5 millió dollárt Kano állam azon kórházainak rendbe tételére, amelyekben fertőző betegeket kezelnek. Kano 2,75 milliárd dollárt követelt eredetileg és polgári, valamint bűnvádi perrel fenyegetette a Pfizert.