A segg szó miatt perelték be az ukrán elnököt

Vágólapra másolva!
Egy donyecki férfi beperelte az ukrán elnököt, amiért nyilvánosan használta a segg szót, és ezzel szerinte lejáratta az országot. Juscsenko elnök a nemzetbiztonsági tanács egyik ülésén használta a durva kifejezést. Az eljárás elindult, a bíróság augusztus végén ül össze újra.
Vágólapra másolva!

Bírósági úton tiltatná el Viktor Juscsenko ukrán elnököt - az MTI megfogalmazása szerint - a "fenék szó trágár formában történő nyilvános használatától" egy donyecki lakos, aki szerint durva szóhasználatával az államfő lejáratja Ukrajna nemzetközi tekintélyét.

Vlagyimir Olencevics azt követően perelte be Juscsenkót, hogy a politikus a nemzetbiztonsági és védelmi tanács februári ülésén azt mondta Julija Timosenko miniszterelnöknek, hogy az általa korrupcióhoz szoktatott partnerei a parlamentben "a seggüket fordítják majd feléje, ha nem fizeti le őket".

A donyecki férfi felperesként azt kéri a bíróságtól, hogy határozatban tiltsa el az államfőt a fenék szó durva változatának és hasonló értelmű szinonimáinak egyes és többes számban, valamint mindennemű ragozott formában történő nyilvános használatától - írta szerdán internetes honlapján a kijevi Kommerszant-Ukraina című üzleti napilap. Az ügyben már volt is egy meghallgatás a donyecki körzeti bíróságon, majd augusztus végén a februári tanácskozás gyorsírásos jegyzőkönyvének vizsgálatával folytatódik az eljárás.

Olencevics szerint Juscsenko azzal, hogy a nyilvánosság előtt a trágár szót használta, állampolgári jogaiban sértette meg őt, hiszen "az elnöknek minden erőfeszítésével Ukrajna tekintélyét kell növelnie a világban, nem pedig lejáratnia országát a nemzetközi közvélemény előtt".

Felidézte, hogy Juscsenko már 2005-ben is mondott nyilvánosan durvaságot, amikor egyik sajtótájékoztatóján egy kellemetlen kérdés miatt "pofának" titulálta az újságírót. "A pofától az elnök eljutott a hátsó fertályig" - olvasható Olencevics bírósági beadványában.