A kivégzések számának csökkentését ígéri Kína

Vágólapra másolva!
A jövőben kevesebb halálbüntetést hajtana végre Kína, ahol jelenleg a legmagasabb a kivégzések száma - írja a BBC. Kínában akár adócsalásért vagy sikkasztásért is ki lehet szabni halálbüntetést. A legfelsőbb bíróság azt ígéri, ha eltörölni nem lehet is a halálbüntetést, megpróbálják visszaszorítani az alkalmazását.
Vágólapra másolva!

Kína csökkentené a kivégzések számát: a kínai legfelsőbb bíróság alelnöke, Zsang Jun egy állami lapnak adott interjúban arról beszélt, hogy a jövőben megpróbálják visszaszorítani a legsúlyosabb büntetés alkalmazását.

Két évvel ezelőtt a legfelsőbb bíróság felhatalmazást kapott arra, hogy áttekintse és felülbírálja az alacsonyabb szintű bíróságok halálos ítéleteit. Már ezt követően csökkent valamennyivel a végrehajtott kivégzések száma, ugyanakkor emberi jogi aktivisták szerint még mindig Kínában végzik ki a legtöbb embert az egész világon.

A bírósági vezető szerint a törvényhozás eszközeivel is megpróbálják csökkenteni a kivégzések számát, emellett a legfelsőbb bíróság is lépéseket tesz annak érdekében, hogy a jövőben minél szűkebb keretek közt szabják ki a legsúlyosabb büntetést. Említette azt a lehetőséget is, hogy a jövőben bevezetnék a felfüggesztett halálbüntetést.

Mint mondta, azon dolgoznak, hogy csak azoknak kelljen az életükkel fizetniük, akik valóban nagyon súlyos bűncselekményt követnek el. Kínában ugyanis jelenleg több mint 60 bűncselekményért lehet halálbüntetést kiszabni, ezek közt olyan nem erőszakos vétségek is vannak, mint például az adócsalás vagy a sikkasztás.

"A jelenlegi viszonyok, társadalmi és biztonsági állapotok miatt lehetetlen teljesen eltörölni a halálbüntetést, de fontos erőfeszítéseket tenni ezek számának csökkentéséért, szigorúbb kontrollt gyakorolva az ítélkező szervek felett" - nyilatkozta Zsang Jun az egyik állami napilapnak.

Kína nem hozta nyilvánosságra, hány emberen hajtottak végre halálbüntetést. 2007-ben azonban - amikor a legfelsőbb bíróság felülvizsgálati jogot kapott - az állami média arról számolt be, hogy tíz éve nem volt annyira kevés kivégzés, mint abban az évben. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint ugyanakkor 2008-ban 1718 embert végeztek ki Kínában, ez a világszerte végrehajtott halálbüntetések 72 százaléka.