A második bombát hatástalanították Mallorcán

Vágólapra másolva!
Újabb bombát hatástalanítottak Mallorcán. Korábban legkevesebb ketten meghaltak, amikor robbanás történt egy csendőrlaktanyánál Mallorcán. A szigetről nem futhat ki hajó, nem szállhatott fel repülő. Szerdán az észak-spanyolországi Burgosban volt egy hasonló incidens, amelyért a hatóságok az ETA baszk szeparatista szervezetet okolják. A spanyol kormányfő a mallorcai merényletért is a baszkokat okolja.
Vágólapra másolva!

Hatástalanítottak egy második gépkocsi aljára erősített pokolgépet a spanyolországi Mallorca szigetén, a két csendőr életét kioltó csütörtöki merénylet helyszínétől nem messze - közölte a spanyol csendőrség. "Egy szolgálati jármű aljára erősített második tapadókorongos pokolgépet is találtunk egy másik laktanyában, a robbanószerkezetet hatástalanítottuk" - közölte a csendőrség szóvivője.

Szintén csütörtökön felrobbant egy autó egy csendőrlaktanya előtt csütörtök kora délután a Palma Nova nevű városban Mallorcán - közölte a rendőrség, amely szerint a detonációban legalább két csendőr életét vesztette. A robbanásban többen megsebesültek, az első jelentések szerint némelyikük állapota súlyos. A két áldozat az úgynevezett Civil Gárda két 27 és 28 éves tagja az AP szerint.

A robbantást egy nyaralókkal zsúfolt településen hajtották végre. A csendőrlaktanyával szemközt egy postahivatal és egy szálloda van, és hét kilométerre a helyszíntől található a Marivent palota, ahol a spanyol királyi család tagjai nyaranta néhány napot el szoktak tölteni. János Károly királyt és feleségét éppen ezen a hétvégén várták a Baleár-szigetekre.

A BBC emlékeztet rá, hogy a robbanás egy nappal az után történt, hogy egy autóba rejtett pokolgép robbant egy rendőrségi létesítménynél az észak-spanyolországi Burgosban. A szerdai támadásért a rendőrség az ETA baszk szeparatista szervezetet tette felelőssé. José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő csütörtök este újságíróknak adott rövid nyilatkozatában szintén a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadárainak tulajdonította a Baleár-szigeteki merényletet.

Blokkolt kikötők, repterek

A robbantás hírére a mallorcai rendőr-főkapitányság megtiltotta, hogy a kikötőkből hajók induljanak és a repülőterekről repülőgépek szálljanak fel, nehogy a tettesek el tudjanak menekülni a szigetről. Az utasítás magánkézben lévő luxusjachtokra is vonatkozik.

Később a spanyol légikikötőket üzemeltető AENA társaság közölte: a Palma de Mallorca-i repülőteret teljesen lezárták. A mallorcai a harmadik legforgalmasabb spanyolországi repülőtér, tavaly majd 23 millió utast szolgált ki. Azokat a gépeket, amelyeknek Palma de Mallorca az úti célja, más repülőterekre irányítják át. A tárca nem közölte, hogy utasítása meddig marad érvényben. Az Air Berlin német légitársaság úgy tudja, hogy a repülőteret csütörtök este 10 óráig tartják zárva. Azonban csütörtökön már kora este megnyitották a forgalom előtt a repülőteret - közölte az AENA.

Az El Mundo című madridi napilap vasárnapi számában arról számolt be, hogy a spanyol biztonsági erőket riadókészültségbe helyezték, miután a francia hatóságok arról tájékoztatták a spanyol szerveket, hogy az ETA robbanóanyaggal megrakott három kisteherautót akart átjuttatni a két ország határán.

Gyászolnak a spanyol méltóságok

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő - hivatalos források közlés szerint - még csütörtök este Mallorcára érkezik, hogy a helyszínen tájékozódjék a merénylet körülményeiről. Gyászának jeléül lemondta azt a sajtóértekezletét, amelyet a minisztertanács madridi ülése után tartott volna.

János Károly spanyol király a kormányfővel és Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszterrel telefonon beszélve ítélte el a merényletet. A belügyi tárca vezetője ugyancsak Mallorcára utazik.

A hatóságok nem zárják ki, hogy a robbantások időzítése tudatos volt, mert pénteken lesz az ETA megalapításának 50. évfordulója. 1959. július 31-én, a Franco-diktatúra idején marxista-leninista elvek befolyása alatt álló nacionalista érzelmű baszk diákok hozták létre a szervezetet. Az ETA azóta 41 éven át hajtott végre merényleteket annak reményében, hogy azokkal el tudja érni a baszkföldi függetlenséget. Támadásaiban 826 ember vesztette életét, a csütörtöki két áldozatot nem számítva. Az ETA szerepel az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezeteket számon tartó listáján.