Zsarolással vádolják a kolozsvári fociklub tulajdonosát

Vágólapra másolva!
A román rendőrség szerint egy kolozsvári sajtótrösztön keresztül zsarolta üzleti versenytársait Pászkány Árpád Zoltán, a kolozsvári CFR futballklub tulajdonosa. Versenytárgyalásoktól tántorította el őket, vagy számára kedvező szerződéseket csikart ki belőlük. A férfi ellen bűnszervezet támogatása és zsarolásra felbujtás miatt emeltek vádat.
Vágólapra másolva!

Bűnszervezet támogatása és zsarolásra felbujtás miatt emelt vádat a kolozsvári CFR futballklub tulajdonosa, Pászkány Árpád Zoltán ellen a román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes igazgatóság. Az ügyészek azt állítják: Pászkány nagy összegű anyagi támogatás ellenében saját érdekeinek kiszolgálására, illetve üzleti ellenfelei lejáratására használta fel a Gazeta-sajtótröszt kiadványait.

A román ügyészek szerint a Kolozsvár határában a város első bevásárlóközpontját beindító klubtulajdonos támogatása ellenében a Gazeta lapjai hevesen támadták a magyar üzletember versenytársait, sok esetben kényszerítve őket arra, hogy ne vegyenek részt azokon a versenytárgyalásokon, ahol Pászkány is érdekelt volt.

A vád szerint az üzletember tulajdonában lévő bevásárlóközpontnak erős konkurenciát jelentő új komplexum megépítésére kiírt versenytárgyalás előtt például a Gazeta-lapoknak olyan tényfeltáró írásokat kellett közölnünk, amelyek rossz színben tüntette fel konkurensét, egy iasi-i vállalkozót. A rivális azonban végül elnyerte a tendert, de később százezer eurós reklámszerződést kötött a sajtótröszttel, hogy leállítsák a rágalmazó írásokat.

A vádirat szerint Pászkány vezényelte a zsarolást, hogy lejárassa versenytársait vagy különböző szerződések kötésére kényszerítette őket. Az ügyészek azt állítják: ugyancsak zsarolással vett rá egy üzletembert, hogy tízezer euró ellenében engedjen át neki egy 14 ezer négyzetméteres területet Kolozsváron, melynek piaci értéke meghaladta a 400 ezer eurót.

Az országszerte tucatnyi napi- és hetilapot kiadó Gazeta-sajtótröszt teljes vezetését már 2007 októberében letartóztatták szervezett bűnözés és zsarolás miatt. A gyanú szerint Liviu Man, a lapcsoport elnöke - a BBC egykori romániai tudósítója - volt rendőröket és ügyészeket toborzott újságírónak, akiknek kapcsolatait felhasználva politikusokat és üzletembereket zsarolt. A korrupciós ügy nyomozati anyaga négyezer oldalt tesz ki, a vádirat hetven oldal.