Hadiiparba fektetett be egy német egyházi bank

Vágólapra másolva!
Egy német katolikus bank fegyvereket, dohánytermékeket és óvszereket gyártó cégek papírjaiba fektette ügyfelei pénzét - írja a Der Spiegel. A bank eközben a keresztény etikával összeegyeztethető befektetésekre ösztönzi ügyfeleit. A bank vezetői a cikk megjelenése után elismerték, hogy hibáztak.
Vágólapra másolva!

A kölni székhelyű Pax Bank - a szintén egyházi Liga Bankkal közösen - 578 ezer eurót fektetett a BAE Systems nevű konszernbe, amely többek között harci repülőgépeket, rakétarendszereket és atom-tengeralattjárókat gyárt - írja a Der Spiegel. A kölni bank emellett 159 ezer euróért vásárolt annak az amerikai Wyeth cégnek a részvényeiből, amely többek között óvszereket gyárt. (A Vatikán mereven ellenzi a művi fogamzásgátlás minden formáját, erre több pápai enciklika is felhívta a katolikus hívők figyelmét.)

A banknak a fentieken túl 871 ezer euró értékű részvénycsomagja van a világ egyik legnagyobb dohányipari konszernjében, a British-American Tobacco cégben (BAT).

A kölni Pax Bank pár órával a Der Spiegel cikkének megjelenése után, még szombaton elismerte hibáját. Vezetői ígéretet tettek, hogy a következő banki munkanapon, hétfőn "korrigálni" fogják a helytelen lépést. Ezt olyan módon fogják tenni, hogy az ne okozzon hátrányt ügyfeleiknek - tette hozzá Christoph Berndorff, a bank felügyelőbizottságának elnöke.

A Pax Bank ügyfelei elsősorban egyházi vagy a katolikus egyházhoz közel álló intézmények, rendek, kórházak, segélyszervezetek, teológiahallgatók, továbbá a katolikus egyház által finanszírozott vállalatok.