Megtört ellenzékiek kerülnek elő az iráni börtönök mélyéről

Vágólapra másolva!
Több száz embert állítottak bíróság elé Iránban azért, mert részt vettek a júniusi elnökválasztást követő tüntetéseken - Mir Hoszein Múszavi ellenzéki vezető szerint vallomásaikat középkori kínzásokkal csikarták ki. Egy volt vallási vezető, aki korábban választási csalásról beszélt, megváltozott emberként jött elő a börtönből. Mahmúd Ahmadinezsad pedig megkezdte második elnöki ciklusát.
Vágólapra másolva!

"A börtönben volt időm gondolkodni. Olyanok voltuk ott benn, mint egy nagy család, együtt megértettünk mindent". Ezt Mohammed Abtahi iráni vallási vezető mondta a teheráni bíróság előtt szombaton, ahol megvádolta Akbar Hashemi Rafszandzsáni korábbi iráni elnököt, hogy 2005-ös elnökválasztási vereségéért akart bosszút állni Mahmúd Ahmadinezsadon, ezért szervezte az ellenzéket és lázította a tüntetőket a júniusi elnökválasztás után - írja a brit Independent.

Abtanit a júniusi elnökválasztást követő tüntetések kezdete után nem sokkal őrizetbe vették és hetekig nem találkozhatott az ügyvédjével vagy a családjával. Abtani szombaton az iráni állami televízióban is beszélt, korábban jellemző turbánja, vallási öltözete és szakálla nélkül, megtört arccal - írja az Independent. Elfogása előtti utolsó blogbejegyzésében még hatalmas sokknak és fájdalomnak nevezte Ahmadinezsad győzelmét, és azt írta, egyértelműen csalás történt.

Múszavi középkori kínzásokról beszél

"Biztos vagyok benne, hogy amiatt változott meg, amit a börtönben tettek vele" - mondta az Associated Press hírügynökségnek Fahimen Múszavinezsad, Abtani felesége. Az asszony kétszer látogatta meg a börtönben a férjét, aki szerinte mindkétszer kábítószerek hatása alatt állt, és zavarodottnak tűnt.

Abtanival együtt több száz embert állítottak bíróság elé Iránban azzal a váddal, hogy részt vettek a Mahmúd Ahmadinezsad újraválasztását követő tüntetéseken - írja a Los Angeles Times. A vádlottak között ellenzéki politikusok, újságírók és mezei politikai aktivisták is vannak. Mir Hoszein Múszavi ellenzéki vezető szerint (aki alulmaradt az elnökválasztáson) a vallomásokat "középkori módszerekre emlékeztető" kínzásokkal csikarták ki.

Jelképes vállcsókkal lett újra elnök Ahmadinezsad

Múszavi nem is ment el Ahmadinezsad elnöki beiktatására, melyet rajta kívül Rafszandzsáni, és Mohamed Khatami egykori iráni elnök is bojkottált. Ahmadinezsadot jelképes vállcsókkal áldotta meg Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, így megkezdte második elnöki ciklusát.

Iránban a júniusi elnökválasztást követően kezdődtek tüntetések, az ellenzék szerint ugyanis Ahmadinezsad csalással szerezte meg a győzelmet. A tüntetéseket a kormány brutálisan leverte, több ezren kerültek börtönbe.