Chávez hívei megrohamozták az utolsó ellenzéki tévét

Vágólapra másolva!
Hugo Chávez venezuelai elnök hívei hétfőn megrohamozták az országban működő utolsó ellenzéki televíziócsatorna székházát. Az elmúlt napokban több tucat magánkézben lévő rádió és tévé műsorszolgáltatási engedélyét vonták meg, a főügyész pedig beterjesztett egy törvényjavaslatot, amely szerint akár négy év börtönt is ki lehetne szabni újságírókra.
Vágólapra másolva!

Kézifegyverekkel és könnygázzal felszerelkezve rohamozták meg hétfőn Hugo Chávez venezuelai elnök harcias hívei az utolsó megmaradt ellenzéki televíziócsatorna, a Globovision székházát - írja a Guardian. Körülbelül 30 piros svájcisapkát viselő aktivista jutott be erőszakkal a Globovision caracasi központjába.

A televízió által sugárzott képsorok mutatták, amint az elnököt támogató radikális baloldali párt katonai egyenruhához hasonló öltözékbe bújt aktivistái motorokkal és gyalogszerrel érkezve megrohamozzák az állomást. A csoportot Lina Ron, Chávez ismert támogatója vezette. Zászlókat lengettek, és állítólag megsebesítettek egy biztonsági őrt és egy rendőrt, miközben a könnygáz szétterjedt a központban.

A támadás előzménye, hogy a Chávez-kormány folyamatosan szigorította az ellenőrzést a magánkézben lévő rádió- és tévétársaságok felett. Pénteken és szombaton 34 rádió és televízió volt kénytelen felfüggeszteni adását Venezuelában, mert visszavonták műsorszolgáltatási engedélyüket, és további kétszáz csatornát fenyegettek meg hasonló szankcióval. A helyi médiahatóság arra hivatkozva hozta meg a felfüggesztésről szóló döntéseket, hogy a magánkézben lévő adók egy részénél lejárt a műsorszórási koncesszió, mások pedig olyan ember nevére kaptak működési engedélyt, aki időközben elhunyt. A megszüntetett adók székházainál több százan tüntettek, a tiltakozók szerint a kormány cenzúrázza a bírálóit.

Múlt csütörtökön Venezuela főügyésze beterjesztett egy törvényjavaslatot a médiatörvény szigorításáról és a véleménynyilvánítási szabadság korlátozásáról. A javaslat szerint kettőtől négy évig terjedő szabadságvesztés várhat olyan újságírókra, szerkesztőkre és lapkiadókra, akik információikkal "pánikot keltenek, megzavarják a társadalmi békét, vagy pedig a nemzet biztonságát és függetlenségét fenyegetik". Emberi jogi szervezetek szerint a kormány harcot indított a szólásszabadság ellen.

Chávez korábban többször beszélt elítélően a Globovisionról is. "Médiaterrorizmussal" vádolta, és azt mondta, hogy a csatorna kiskirályok és amerikai imperialisták eszköze. A kormány ennek ellenére gyorsan elhatárolódott a Globovision központjának megrohamozásától. "Elítéljük ezt a támadást, és visszautasítjuk az erőszakot a Globovision ellen" - jelentette ki a belügyminiszter, Tareck El Aissami. "Nem fogadjuk el az erőszakot a nézeteltéréseink megoldásának eszközeként."

A televízió elnöke, Guillermo Zuloaga szerint azonban hazug az elhatárolódás. "Csak azt tudom gondolni, hogy a támadás a Miraflores parancsára történt" - mondta Zuloaga a caracasi elnöki palotára utalva. A hatóságok a múlt hónapban 2 millió dollárra büntették a televíziót adóhátralék miatt, és kétszer tartottak razziát a csatorna elnökének birtokán azzal, hogy állítólag illegálisan adott el újra autókat és környeztevédelmi szabályokat szegett meg kitömött állatok birtoklásával. A kormány pánikkeltés címén vizsgálatot is indított a közelmúltban a csatorna ellen, miután az beszámolt egy Caracast is érintő kisebb földrengésről.