Lázadók ellen indulnak a magyarok Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Sólyom fedőnéven, magyar katonák támogatásával indított akciót a lázadók kézrekerítésére az afganisztáni Baglan tartományban a kormányhadsereg. Az akcióról a kínai állami hírügynökség számolt be, a magyar Honvédelmi Minisztérium nem kommentálta az értesülést.
Vágólapra másolva!

Magyar katonák részvételével indított katonai akciót az afgán hadsereg és a rendőrség az ország Baglan tartományában szerda reggel - jelentette Kabulból az Új Kína hírügynökség. A Honvédelmi Minisztérium az MTI érdeklődésére nem iserősítette meg, de nem is cáfolta az Új Kína értesülését.

Abdul Ahad, a tartomány egyik magas rangú katonai vezetője a kínai állami hírügynökségnek azt mondta: a Szahín (Sólyom) fedőnevű akció célja, hogy a közelgő választások előtt megtisztítsák a területet a tálibokat támogató erőktől, és biztosítsák a tartomány biztonságát. Afganisztánban augusztus 20-án tartanak elnökválasztást, illetve megválasztják a tartományi tanácsok tagjait is.

A katonai vezető szerint a tálibokat, az al-Kaidát és más terrorszervezeteket támogató erők aktív tevékenységet folytatnak a tartományban. Emlékeztetett, hogy néhány hete a kormánycsapatok 18 felkelőt öltek meg tűzharcban, akik közül néhányan Csecsenföldről érkeztek.

Az MTI érdeklődésére a Honvédelmi Minisztérium azt a választ küldte, hogy az afganisztáni Baglán tartományban szolgáló magyar Tartományi Újjáépítési Csoport, illetve Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport folyamatosan végzi feladatait, "a magyar katonák jól vannak".

A közleményben szerint a tárcának a NATO-műveletek részleteivel kapcsolatban "nincs hatásköre tájékoztatást adni, ilyen információt kizárólag az ISAF parancsnokság tájékoztatásért felelős szerve adhat". Hozzátették, hogy folyamatban lévő műveletekről a NATO irányítás alatt tevékenykedő erők sem szoktak részletes információkat adni a sajtónak, mert az veszélyeztetné a művelet sikerét és a katonák biztonságát.