Vágólapra másolva!
A világ nemi erőszaktól leginkább sújtott térségében, Kelet-Kongóban új jelenség terjed vészjóslóan segélyszervezetek szerint: a férfiak megerőszakolása. Az áldozatok a szégyen miatt alig mernek orvoshoz fordulni, az erőszak elkövetőinek pedig éppen az instabil térség lakóinak megalázása és demoralizálása a célja. Lázadók, katonák és békefenntartók is követnek el nemi erőszakot.
Vágólapra másolva!

"Éjjel betörtek a kunyhómba, egy bozótvágó kést szorítottak a torkomhoz, a földre tepertek és megerőszakoltak. Iszonyatos volt, rosszul lettem, minden gondolatom elszállt". A kelet-kongói Kazungu Ziwa esete az utóbbi időben tipikussá vált az ENSZ szerint a világ nemi erőszaktól leginkább sújtott térségében. A New York Times arról ír, hogy a területen kezd elterjedni egy új jelenség: a férfiak megerőszakolása.

Az ENSZ, a Human Rights Watch jogvédő szervezet és az Oxfam segélyszervezet szerint az ilyen esetek az utóbbi hónapokban elszaporodtak a kelet-kongói lázadók elleni katonai akciók erősödésével. A segélyszervezetek munkatársai nem tudják pontosan megmagyarázni, miért terjedt el a férfiak elleni nemi erőszak. A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a fegyveresek így akarják még jobban megalázni és demoralizálni a kelet-kongói közösségeket.

"A bozótban a feleségükké tettek"

A kongói és a szomszédos ruandai hadsereg januárban indított közös katonai akciót, hogy stabilizálják a határvidéket. Segélyszervetek szerint a lázadók bosszúból falvakat égettek fel, a lakókat lemészárolták és több mint ötszázezer embert űztek el az otthonaikból. Az erőszak terjedéséért nemcsak a lázadók felelősek - a kormánykatonák sem rettennek vissza tőle.

A nemi erőszak elsősorban továbbra is a nőket sújtja - az utóbbi években több százezer nőt erőszakoltak meg a térségben - a helyszínen dolgozó orvosok szerint ugyanakkor júniusban már az esetek tíz százalékában férfiak voltak az áldozatok. A valós szám ennél sokkal magasabb lehet, mert a szégyenérzet miatt a férfiak csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a súlyos sérüléseik vannak. "Amikor kiderült az eset, mindenki gúnyolni kezdett a faluban. Azt mondták, azok a férfiak a bozótban a feleségükké tettek" - mondta a New York Timesnak egy áldozat.

ENSZ-békefenntartók is erőszakoskodnak

A nemi erőszakban az ENSZ-békefenntartók is érintettek - egy kongói anya szerint egy békefenntartó megerőszakolta 12 éves fiát. Egy ENSZ-szóvivő a New York Timesnak azt mondta, nem tud erről a konkrét esetről, de valóban számos jelentés érkezett Kongóból olyan ügyekről, amelyekben állítólag békefenntartók erőszakoskodtak, ezért a szervezet júliusban vizsgálatot indított.

Jövő héten Kongóba látogat Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki találkozik a kelet-kongói konfliktus túlélőivel is.