Venezuela orosz harckocsikat vásárol Amerika miatt

Vágólapra másolva!
Venezuela több tucat orosz harckocsi beszerzésére készül - mondta helyi idő szerint szerdán Hugo Chávez, a latin-amerikai ország elnöke. Ez Venezuela válasza arra, hogy az Egyesült Államok növelni akarja katonai jelenlétét Kolumbiában.
Vágólapra másolva!

"Több zászlóaljnyi harckocsit szerzünk be Oroszországtól" - mondta Hugo Chávez egy nemzetközi sajtótájékoztatón, hozzátéve, reméli, hogy szeptemberi orszországi látogatásán nyélbe ütik a fegyverüzletet.Chávez azzal indokolta az orosz fegyvervásárlási terveket, hogy Caracas fenyegetve érzi magát amiatt, hogy az Egyesült Államok növelni akarja katonai jelenlétét a Venezuelával szomszédos Kolumbiában.

A venezuelai elnök "ellenséges cselekedetnek" nevezte, hogy Kolumbia elvi megállapodást kötött az Egyesült Államokkal arról, hogy Washington a kábítószer-ellenes harchoz igénybe vehetne hét kolumbiai támaszpontot, és némileg megnövelnék az amerikai fegyveresek számát Kolumbiában. Chávez szavai szerint ez az elképzelés "valódi fenyegetést" jelent az országra és baloldali szövetségeseire.

Ez már a sokadik fegyverüzlet Caracas és Moszkva között. 2005 és 2007 között összesen 12 megállapodást kötött a két ország 4,4 milliárd dollár értékben. Venezuela akkor 24 Szuhoj harci repülőt, 50 helikoptert, 100 ezer Kalasnyikov gépkarabélyt szerzett be.