Megerőszakolt foglyokról ír a volt iráni elnökjelölt

Vágólapra másolva!
Mehdi Karubi iráni reformpárti politikus szerint nemi erőszakot követtek el a júniusi ellenzéki tüntetések bebörtönzött résztvevői ellen. Azt még az ország vezetése is elismeri, hogy Teherán déli részén található Kahrizak börtönben brutális módon bántak a foglyokkal. Az intézményt bezáratták, parancsnoka pedig börtönbe került.
Vágólapra másolva!

Több bebörtönzött ellenzéki tüntetőt, férfiakat és nőket egyaránt megerőszakoltak Iránban - állítja a június 12-i elnökválasztás egyik vesztese, Mehdi Karubi, aki erről levélben számolt be Akbar Hasemi Rafszandzsáni korábbi elnöknek, a szakértők gyűlése nevű testület vezetőjének. Karubi szerint vezető tisztségviselőktől szerzett tudomást a "szégyenteljes viselkedésről".

Karubi a saját honlaján közzétett levélben azt írja, a börtönben brutális módon erőszakoltak meg nőket és fiatal férfiakat. "Ha ezek közül akárcsak egy is igaz, az tragédia az Iszlám Köztársaság számára... ez túltesz sok diktatúra bűnein, beleértve azokat is, amelyek miatt a sahot (az 1979-ben elűzött uralkodót - a szerk.) lemondatták" - írja a reformpárti politikus, aki vizsgálatot kért Rafszandzsánitól.

A június 12-i, az ellenzék szerint elcsalt választás után kirobbant tüntetéseken több száz embert vettek őrizetbe. Sokakat közülük a Teherán déli részén található Kahrizak börtönbe szállítottak, elsősorban az erkölcsi törvények ellen vétőket. Legalább három rab meghalt ebben a börtönben az utóbbi hetekben, és az ott uralkodó körülményekről elterjedt hírek közfelháborodást váltottak ki. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője a fogva tartás szabályainak megsértése miatt júliusban elrendelte a börtön bezárását.

A rendőrség csütörtökön elismerte, hogy súlyos jogsértések történtek a Kahrizakban, vasárnap pedig az országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy leváltották és bebörtönözték a börtön korábbi vezetőjét, illetve három rendőrt, aki bántalmazta a foglyokat. A tüntetéseken őrizetbe vetteket az Evin börtönbe szállították át, ahol korábban is több politikai foglyot tartottak rács mögött. A hatóságok közlése szerint még mindig, mintegy kétszáz tüntetőt tartanak őrizetben.