Meghaltak a mélyben rekedt bányászok a szlovák kormány szerint

Vágólapra másolva!
A szlovák kormány szerint mind a húsz mélyben rekedt bányász életét vesztette a szlovákiai bányaszerencsétlenségben. Valószínűleg sújtólégrobbanás történt, egyelőre hat holttestet találtak meg.
Vágólapra másolva!

"A helyszínen olyan nagy a hőség és olyan nagy a mérges gázok koncentrációja, hogy ott lehetetlen életben maradni. Nagy a valószínűsége annak, hogy mind a húsz személy még a robbanáskor meghalt" - mondta Lubomír Jahnátek, szlovák ipari miniszter hétfő esti rendkívüli sajtótájékoztatóján. Jahnátek szerint a mentők késő éjjel megközelítették a szerencsétlenség színhelyét, ahol eddig hat holttestet találtak.

Az után veszett nyoma húsz bányásznak, hogy sújtólégrobbanás történt a szlovákiai Handlova bányában, Pozsonytól 195 kilométerre északkeletre - írja a Reuters hírügynökség. A helyi bányák szóvivője szerint a bányában tűz ütött ki, két tűzoltó csapat reggel 7.30 óta küzdött a lángokkal. Kilenc bányász megsérült, őket könnyű sérülésekkel szállították kórházba.

A bányatársaság szóvivője azt mondta, hogy hétfő 9.30 körül szűnt meg a bányászokkal a telefonos kapcsolat, és a bányagázok koncentrációját mérő szenzorok is ekkor álltak le. A szemtanúk szerint valószínűleg gázrobbanás történt.

A mentési munkák azonnal megkezdődtek, de a föld alatt maradt bányászokkal este nyolc óráig nem sikerült kapcsolatot létesíteni, így pontos információk sincsenek arról, hogy mi a helyzet a tárnában. Peter Cicmanec, a a bányavállalat vezérigazgatója szerint pillanatnyilag lehetetlen felelősen véleményt mondani arról, hogy milyen esélyük van a bányászoknak a túlélésre.

Délután a szerencsétlenség helyszínére érkezett Robert Fico szlovák miniszterelnök, Robert Kalinák belügyminiszter, valamint az ipari miniszter, akik részt vesznek a folyamatosan ülésező válságstáb tanácskozásain.