Nem tisztázza a terrorvádat a Rózsa-Flores-vizsgálat

Vágólapra másolva!
A bolíviai lapok szerint különböző jelentést ad ki a Rózsa-Flores-üggyel foglalkozó különbizottság elnöke, a kormánypárti César Navarro, és a bizottság ellenzéki tagjai. A kormánypárt szerint Rózsa-Floresék egy terrorszervezet tagjai voltak, az ellenzék szerint erre nincs bizonyíték.
Vágólapra másolva!

A bolíviai parlament vizsgálóbizottsága nem lesz képes egységes jelentést kiadni Rózsa-Flores Eduardo ügyében, mert a kormánypárti és ellenzéki bizottsági tagok eltérő következtetésekre jutottak - derül ki a bolíviai sajtó keddi híreiből. A lapoknak kiszivárogtatott értesülések szerint egy - még szerkesztés alatt álló - jelentést tesz közzé a különbizottság elnöke, a kormánypárti César Navarro, és egyet-egyet a különböző ellenzéki pártokhoz tartozó Marisol Abán és Pablo Banegas képviselő.

A bizottsági elnök arra a következtetésre jutott, hogy működött Bolíviában egy terrorista csoport, amelyet a keleti, gazdagabb országrész elszakítására törekvő Santa Cruz-i politikusok és befolyásos üzletemberek béreltek föl. Az ebbe a körbe sorolt emberek nem voltak hajlandók nyilatkozatot tenni a bizottság előtt, Navarro szerint így akarják megakadályozni a vizsgálatok eredményes lezárását

Az ellenzéki képviselők viszont azt állítják majd jelentésükben, hogy nincsenek a terrorista tevékenységre utaló bizonyítékok. Marisol Abán szerint ezt támasztja alá az is, hogy Navarrótól nem kapták meg az áprilisban agyonlőtt, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo számítógépéből kinyert információkat - írta az El Deber című bolíviai lap.

Az Evo Morales bolíviai elnök parancsára bevetett kommandósok április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Americas szállodában lőtték agyon Rózsa-Florest, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar-román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették, őket azóta is a La Paz-i San Pedro börtönben tartják fogva.