Afrikánál járt állítólag az eltűnt hajó

Vágólapra másolva!
Egy orosz hírügynökség és egy nemzetközi üzleti lap névtelen forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Afrika nyugati partjainál látták azt a teherhajót, amely három hete tűnt el, miközben európai vizeken hajózott. A svéd és a máltai hatóságok szerint még júliusban támadás érte a hajó személyzetét, de nincs pontos információ arról, hogy azóta mi történt a fedélzeten.
Vágólapra másolva!

A nyugat-afrikai partok közelében lévő egykori portugál gyarmat, a Zöld-foki-szigetek közelében látták állítólag a három hete rejtélyes körülmények között eltűnt Arctic Sea nevű teherhajót. Erről az ITAR-Taszsz orosz hírügynökség és a Financial Times Deutschland számolt be. Az ITAR-Taszsz névtelen NATO-források említ, a brit üzleti lap német kiadása két meg nem nevezett forrásra alapozta hírét.

Az eltűnt hajó után szerdán indult nemzetközi kutatás, az orosz haditengerészet vezérletével. Az Arctic Sea máltai zászló alatt hajózik, de személyzete orosz tagokból áll.

A hajó Finnországból szállított fát Algériába, ahova a tervek szerint augusztus 4-én kellett volna megérkeznie. Nem lehet pontosan tudni, hogy mi történt a fedélzeten, de a svéd rendőrség és a máltai tengerészeti hatóság szerint a Arctic Sea-re még július 24-én felszállt 12 ember, akik egy kábítószerellenes hatóság munkatársainak adták ki magukat, majd a személyzetet megkötözték és bántalmazták.

Az nem világos, hogy ez után az epizód után mi történt a hajón. A CNN által idézett szakértők szerint ugyanakkor példátlan, hogy a szigorúan ellenőrzött európai vizeken kalózakciót hajtsanak végre. Ilyen esetek az utóbbi időben főként Szomália partjainál fordultak elő, ahol gyakorlatilag nincs vízügyi ellenőrzés.