Nőket is jelöl az iráni kormányba Ahmadinezsad

Vágólapra másolva!
Példátlan dologra szánta el magát Máhmúd Ahmadinezsad, Irán vitatott körülmények közt újraválasztott elnöke: három nőt is jelöl az új teheráni kormányba. Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta nem kerülhetett ilyen magas posztra nő.
Vágólapra másolva!

Három női minisztert jelöl a formálódó új kormányba Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnök. Az államfő az iráni állami televízióban beszélt arról, hogy formálódó kormányába három női tárcavezetőt tervez. A bejelentés azért keltett feltűnést, mert Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta nem volt példa arra, hogy nőt nevezzenek ki miniszternek.

A népjóléti miniszter posztjára Fatemeh Ajorlou a jelölt, míg az egészségügyi tárcát a jövőben Marzieh Vahid Dastjerdi vezetné. A harmadik női miniszter-jelölt nevéről és tisztségéről egyelőre nem esett szó. A kormánytagok végleges listáját Ahmadinezsád szerdán nyújtja majd be szavazásra a parlamentnek.

Ahmadinezsádot június 12-én választották újra elnökké, hivatalosan a voksok 63 százalékával. A választáson vesztes reformpárti jelöltek szerint azonban a választást elcsalták. Emiatt napokon át tömegtüntetéseket és zavargások törtek ki Teheránban. Hivatalos adatok szerint 30-an, az ellenzék szerint csaknem 70-en haltak meg.

A demonstrációkban és zavargásokban az iráni hatóságok legutóbbi adatai szerint mintegy négyezer embert vettek őrizetbe. Többségüket állítólag már szabadon engedték. A bebörtönzött tüntetők közül a közelmúltban már több száz embert állítottak bíróság elé. Köztük van a korábbi alelnök, Mohamed Ali Abtahi, a volt külügyminiszter-helyettes, Mohsen Aminzadeh, és a korábbi kormányszóvivő, Abdullah Ramazanzadeh is.

Az ellenzéki vezetők szerint a bebörtönzöttek közül sokakat megerőszakoltak, illetve halálra kínoztak. Az ügyben az Amnesty International emberi jogvédő szervezet független, nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását kérte Irán legfőbb vallási vezetőjétől, Ali Hamenei ajatollahtól.