Nem zavarja a savas tó a román kormányt

Vágólapra másolva!
Már kilenc napja lejárt a határidő, de a román gazdasági minisztérium még mindig nem találta ki, ki fizesse az Erdélyi Érchegységben fekvő rézbánya savas ülepítőjének ártalmatlanítását. A kénsavas víz veszélyt jelent a hegyi vizekre, és rajtuk keresztül a Marosra és a Tiszára. A minisztérium hallgatásba burkolózik, a megyei vezetés nyugtatgat, a magyar környezetvédelmi tárca pedig vár.
Vágólapra másolva!

Emil Boc román miniszterelnök utasítására a gazdasági minisztériumnak augusztus 7-éig kellett volna megoldást találnia a Rosia Poieni-i rézbánya melletti völgyben levő zagytározó fenyegető problémájára, a tárca azonban hallgat. A zagytározó semlegesítésére nincs elég pénze az állami bányacégnek, a Cupru Minnek, ezért fennáll a veszélye, hogy a tározóban levő savas víz az Aranyos patakba, a Marosba, majd a Tiszába jut, elérve ezzel a magyarországi vizeket.

Legalábbis erre figyelmeztette a román kormányt Stefan Bardan Fehér megyei prefektus, aki július végén "ökológiai bombának" nevezte a zagytározót, és azt mondta, ha tíz napon belül nem születik megoldás, a Cupru Min nem tudja tovább gondozni a kénsavas vizet, amelyet napi hatvan tonna mésszel lehet semlegesíteni. (Rosia Poieniben készült riportunkban minderről bővebben olvashat itt.) A tizedik nap augusztus 8-án járt le, a gazdasági minisztériumnak pedig egy nappal előtte meg kellett volna találnia a megoldást.

Ez azonban azóta sem történt meg - írta több romániai lap, köztük a Ziarul Unirea, amely "Hanyagság vagy impotencia? - A kormány nem talál megoldást a Sese-völgyi ökológiai bombára" címmel írt a Rosia Poieni-i rézbányáról. A lap szerint sokak várakozása ellenére a gazdasági tárca nem közölte, milyen sorsot szán a zagytározónak és a hozzá tartozó, június óta nem működő hatalmas rézbányának. A problémáról az augusztus 8-i kormányülésen sem esett szó. Az [origo] megkereste a román gazdasági minisztériumot, amely többszöri sürgetés után is csak annyit írt: sajtóirodájuk elfoglalt, ezért legközelebb jövő héten adhatnak tájékoztatást.

Nem mondott több konkrétumot a Fehér megyei prefektus szóvivője sem. Cosmin Lupu szerint "a jövőre nézve biztosított a vizek semlegesítése. Jelenleg az Aranyos folyó PH-értéke normális, mindent ellenőrzés alatt tartunk, van elegendő mész is". Azt azonban nem mondta meg, jelenleg ki fizeti a semlegesítéshez szükséges meszet. "A területet a gazdasági minisztérium tartja megfigyelés alatt, a hatóságok tanulmányozzák a bánya újranyitásának lehetőségét" - mondta.

A román lapok szerint azonban a helyzet nem olyan megnyugtató, mint azt a megyei vezetés kommunikálja. A rézbánya környéki bányásztelepülések lakosainak 90 százaléka maradt munka nélkül, mióta a bányát nyárig működtető magáncég, az Energomineral egyoldalúan felmondta a román állammal kötött bányabérleti szerződését, leállította a kitermelést, és elküldte alkalmazottait, akik akkor már hónapok óta nem kaptak fizetést. Az összeomlást a réz világpiaci árának zuhanása okozta.

A helyiek azóta egyik napról a másikra élnek - írta az Informatia de Alba című lap, és ugyanezt mondta az [origo]-nak a Rosia Poienihez legközelebbi bányászváros, Abrudbánya (Abrud) polgármestere, Ratiu Tiberiu is. Mivel a közeli verespataki aranybánya még mindig nem nyitott meg (erről bővebben itt olvashat), a rézbánya leállásával gyakorlatilag az összes munkalehetőség megszűnt.

A Ziarul Unirea szerint a helyiek becsapva érzik magukat, hiszen majdnem egy hónapja, hogy Traian Basescu államfő a térségben járt, és azt ígérte a lakosságnak, hogy hamarosan lesz munka. Az eddigi nyilatkozatok alapján Románia a bánya újra megnyitását tervezi a helyi bányászok érdekében is. Ezzel megoldódna a zagytározó semlegesítésének kérdése is, hiszen a rézbánya gazdája a savas ülepítőért is felelne. A hosszú távú megoldás tehát a rézbánya kiaknázásának folytatása lehet, ehhez azonban olyan céget kell találni, amely vállalja a kitemelést, és bérbe veszi vagy megvásárolja a bányát az államtól.

Fotó: Ancsin Gábor [origo]
Az abrudbányai zagytározó (a képre kattintva galéria nyílik)

Rosia Poienire Magyarország is figyel. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter a Nap-keltében pénteken úgy értékelte a helyzetet, hogy "ez egy lehetséges veszély előrejelzése", de "jobb félni, mint megijedni". Szabó az [origo] múlt heti cikkének megjelenése után azt nyilatkozta, a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium (KvVM) felvette a kapcsolatot a román illetékesekkel.

"A határtérségi potenciális szennyező-forrásokkal, a bányászati tevékenység környezeti hatásaival foglalkozó adhoc szakértői munkacsoport magyar vezetője hivatalos tájékoztatást kért a román környezetvédelmi minisztériumtól a Rosia Poieni-i rézbánya zagytározójának állapotáról" - közölte az [origo]-val Olt Boglárka, a KvVM sajtófőnöke. A válasz még nem érkezett meg. A kérdést a szeptemberben esedékes román-magyar környezetvédelmi vegyesbizottsági ülésen is fel fogja vetni Magyarország, addigra a román félnek meg kell találnia a megoldást - mondta Szabó a Nap-keltében.