Vágólapra másolva!
Egyre barátságosabb gesztusokat tesz Észak-Korea, aminek legújabb jele, hogy bejelentette, megnyitja a határt a dél-koreaiak előtt, és engedélyezni fogja az üzleti és családi célú utazásokat. A BBC szerint felcsillant annak a reménye is, hogy újrakezdődhetnek az észak-koreai atomprogramról szóló tárgyalások.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai óriáscég, a Hyundai elnöke, Hyun Jeoung-eun találkozott Kim Dzsong-il észak-korai vezetővel, amelyet követően szabadon engedték a vállalat egyik dolgozóját, akit március óta tartottak fogva az észak-koreai hatóságok a diktatórikus rendszer állítólagos bírálatáért.

Nem ez az egyetlen jele annak, hogy Észak-Korea barátságosabb hangot üt meg. Az ázsiai ország bejelentette azt is, hogy újra megnyitja határát Dél-Korea számára, és engedélyezi az üzleti és családi jellegű utakat - írja a BBC, amely szerint megcsillant annak a reménye is, hogy újrakezdődhetnek az észak-koreai atomprogramról szóló nemzetközi tárgyalások.

Dél-koreai médiaértesülések szerint még hétfőn az észak-koreai fővárosba látogat Kína nukleáris megbízottja. A BBC szerint a külpolitikai enyhülés jele volt az is, hogy Észak-Korea szabadon engedett két amerikai újságírót, akik érdekében személyesen Bill Clinton járt el.

Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy Dél-Korea is hozzájárul-e a határnyitáshoz. A BBC szöuli tudósítója szerint Dél-Korea korábban azt mondta, hogy addig nem engedi az utazások folytatását, amíg északi szomszédja nem ad magyarázatot egy 53 éves dél-koreai turista tavalyi lelövésére, és nem kér érte bocsánatot.