Elnémult lap miatt háborog az iráni ellenzék

Vágólapra másolva!
Az iráni ellenzék szerint a hatóságok betiltott egy napilapot, amely Mehdi Karrúbi korábbi reformpárti elnökjelölt nyilatkozatát akarta közölni címlapján. Az ügyészség szerint ez nem igaz, csupán technikai problémák léptek fel.
Vágólapra másolva!

Az iráni hatóságok betiltották Mehdi Karrúbi korábbi reformpárti elnökjelölt napilapját, az Etemad-e Mellit (magyarul Nemzeti Bizalom), amely hétfőn nem jutott el az újságárusokhoz - közölte Karrúbi pártjának honlapja. A párt szerint a lapot az ügyészség vasárnap éjszaka tiltotta be: "Tegnap éjszaka az ügyészi hivatal képviselője megjelent a Etemad-e Melli nyomdájában, és bejelentette: ideiglenesen leállítja a lapot" - idézte a honlap Karrúbi fiát, Hosszeint.

Az újság vezető szerkesztője, Mohammed-Dzsavad Hakhsenasz szerint azért tiltották be a lapot, mert a hétfői számban a címlapon akarták közölni Karrúbi nyilatkozatát. Szaíd Mortazavi teheráni ügyész a Mehr hírügynökségnek azt mondta, nem igaz, amit a párt állít. Szerinte a lapot nem tiltották be, csupán "a nyomda technikai problémái" miatt nem jelent meg hétfőn a lap. Hakhsenasz szerint egyelőre nincs információjuk arról, hogy kedden megjelenhetnek-e.

A hivatalos eredmények szerint Karrúbi a harmadik helyen végzett a június 12-i elnökválasztáson, amelyen újraválasztották Máhmúd Ahmadinezsad elnököt. Az ellenzéki jelöltek - köztük Karrúbi is - megkérdőjelezik a választás tisztaságát. Az elnökválasztás után tüntetések, majd zavargások robbantak ki Teheránban, amelyekben a hivatalos adatok szerint 30-an (az ellenzék szerint legalább 70-en) meghaltak, és mintegy négyezer embert vettek őrizetbe.

A reformpárti Karrúbi az elmúlt napokban többször is nyilvánosan azt állította, a börtönökben több ellenzéki tüntetőt is megerőszakoltak, illetve halálra kínoztak. Az ügyben az Amnesty International emberi jogvédő szervezet független, nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását kérte Irán legfőbb vallási vezetőjétől, Ali Hamenei ajatollahtól. A rendőrség elismerte, hogy súlyos jogsértések történtek a Kahrizak börtönben, ezért leváltották és bebörtönözték a börtön korábbi vezetőjét. A nemi erőszakot ugyanakkor tagadták a hatóságok.