64 embert keresnek az elöntött szibériai vízi erőműben

Vágólapra másolva!
Összesen 64 embert keresnek abban a szibériai vízi erőműben, ahol hétfőn víz öntötte el az egyik géptermet. A balesetben, az újabb adatok szerint legalább 12 ember vesztette életét, és olajjal szennyeződött a Jenyiszej folyó.
Vágólapra másolva!

Hatvannégy ember sorsa ismeretlen a legnagyobb oroszországi vízi erőműben történt baleset után - közölte kedden Szergej Sojgu, az orosz rendkívüli helyzetetek minisztere.

Nagy létszámú csapat kutat azok után, akik a baleset idején a gépteremben tartózkodtak. A rendőrség munkatársai a címlisták alapján kikérdezik a hozzátartozókat. Eddig 62 bejelentés érkezett olyan családtagokról, akik munkába mentek, de nem tértek vissza - közölte a miniszter.

A baleset hétfőn történt, amikor felrobbant egy transzformátor a Moszkvától négyezer kilométerre, a dél-szibériai Hakaszföldön lévő Szajan-Susenszki vízi erőműben. A robbanás miatt megsérült a tározó két átvezető csatornája, és víz alá került az erőmű egyik gépterme, a legújabb adatok szerint legalább 12 ember meghalt (a baleset további részleteiről korábbi cikkünkben olvashat).

A vízi erőmű főmérnöke, Andrej Mitrofanov szerint az incidens idején 300-an lehettek a turbinateremben. A többségnek sikerült kimenekülnie. A vészhelyzetekkel foglalkozó orosz minisztérium vezetője szerint legkevesebb 12 ember halt meg és 64 embert keresnek még a hatóságok. Az orosz környezetvédelmi hatóságok szerint a történtek következtében olaj került a Jenyiszej folyóba, ami 25 kilométer hosszan szennyezte be a vizet.

ForrA!s: AFP

Az erőművet üzemeltető RusHydro nevű cég vezetője szerint a tíz turbina közül kettő teljesen megsemmisült, egy harmadik pedig komoly sérüléseket szenvedett. Oroszország legnagyobb vízi erőműve 6,4 millió kilowatt energiát termelt óránként. Mivel a szerencsétlenség után leállították az erőmű sértetlenül maradt további 7 turbináját is, a környéken sokfelé megszűnt az áramszolgáltatás.

A szerencsétlenség után leállították a moszkvai tőzsdéken az erőművet üzemeltető cég, a RusHydro papírjaival való kereskedést. A vízi erőmű helyreállítása az orosz hatóságok szerint hónapokig, de akár évekig is eltarthat.