Elnéző drogtörvény lépett hatályba Mexikóban

Vágólapra másolva!
A pénteken hatályba lépett új drogtörvény alapján nem büntetik többé Mexikóban a kis mennyiségű kábítószer birtoklását. A jogszabály körülbelül négy marihuánás cigarettának megfelelő mennyiségben húzza meg a személyes használatra büntetlenül tartható kábítószer mennyiségének felső határát.
Vágólapra másolva!

Mexikó csütörtökön törvénybe iktatta a kis mennyiségű kábítószer birtoklását dekriminalizáló törvényt - írja a New York Times. A pénteken hatályba lépő törvény meghatározza a személyes használatra szánt, büntetlenül birtokolható mennyiséget a kábítószerekből. A marihuána esetében a felső határ 5 gramm. Kokainból legfeljebb fél grammot, heroinból 50 milligrammot, metamfetaminból 40 milligrammot, míg LSD-ből 0,015 milligrammot tarthatnak maguknál a mexikóiak.

A jogszabály emellett lehetővé teszi a drogfüggő szenvedélybetegek ingyenes kezelését, melyet a kormány finanszíroz. Akiket a meghatározott mennyiségnél kevesebb droggal kapnak rajta, arra biztatják majd, hogy kezeltessék magukat. A kezelés csak azok számára lesz kötelező, akiket harmadszorra érnek drogbirtokláson, de a kezelés megtagadását az ő esetükben sem büntetik. A mexikói hatóságok szerint a törvénymódosítás csupán követte azt a régóta meglévő gyakorlatot, hogy a kis mennyiségű drogok birtoklása fölött szemet hunytak. Felipe Calderón mexikói elnök hónapokig várt a törvény jóváhagyásával.