Vágólapra másolva!
Két napja pusztít erdőtűz Görögországban, a tűzvész miatt már lakóházakat kellett kiüríteni Athén külvárosaiban. A tűzoltók nem bírnak a szárazság és a szél miatt gyorsan terjedő lángokkal, ezért külföldről kértek segítséget. Vasárnap egy albán férfi újabb tüzet okozott, mikor felgyújtotta feleségét.
Vágólapra másolva!

Elérte Athén északi külvárosait a görög főváros környékén tomboló hatalmas erdő- és bozóttűz, több tucat lakóépület vált a lángok martalékává, és több ezren kényszerültek otthonuk elhagyására. Tűzoltósági és közigazgatási illetékesek szerint a tűz már húsz kilométerre megközelítette Athén belvárosát. Szemtanúk szerint a lángok elérték Agios Sztefanosz, Antussza, Pallini, Pikermi és Dionüsszosz külvárosokat. Athénban és környékén rendkívüli állapotot hirdettek ki a vészhelyzet miatt.

Jannisz Szgurosz helyi közigazgatási vezető szerint "a helyzet tragikus", sok helyütt nem tudják megfékezni a lángok terjedését. Eddig közel 12 ezer hektárnyi zöldterület égett le. Korán reggel a tűzoltó repülőgépek és helikopterek folytatták az égő területek locsolását, de a nyolcórás éjszakai szünet ideje alatt a lángok elterjedtek a Penteli hegyvonulaton, és elérték a peremvárosi lakóházakat. A hatóságok kimenekítették két nagy gyerekkórház betegeit, kempingeket és lakóházakat ürítettek ki.

A tűzoltóság egyik illetékese szerint eddig senki sem sérült meg, jóllehet az éjszaka folyamán több ezer lakóházat hagytak el a helybéliek. Szerinte több mint negyven kilométer hosszan ég az erdő és a bozót. Tizenkét repülő, nyolc helikopter, 130 tűzoltókocsi és közel hatszáz tűzoltó küzd a lángokkal, és 340 katona segít nekik.

Az erdőtüzek megfékezéséhez Görögország Olaszországtól és Franciaországtól kért segítséget - közölte a görög tűzoltóság vasárnap reggel. A főváros külvárosi részein és a környező településeken második napja pusztítanak a lángok, amelyekkel jelenleg is mintegy négyszáz tűzoltó küzd. "Két tűzoltó helikoptert várunk a nap folyamán Olaszországból és egyet Franciaországból" - mondta a tűzoltók szóvivője az AFP-nek. A tűzoltók munkáját ráadásul nehezíti, hogy a kiszáradt növényzetben fellobbant tűz terjedését az erős szél is segíti.

Forrás: AFP
További képekért kattintson!

Az erdőtüzek a tragikus 2007-es évet jutatják a görögök eszébe, amikor 77 ember vesztette életét a lángokban, és több ezer hektárnyi erdő vált a tűz martalékává országszerte. A péntek este fellobbant lángok a tűzoltók tájékoztatása szerint nem okoztak még sebesülést.

Vasárnap egy albán férfi újabb tüzet okozott, mikor felgyújtotta feleségét. A 41 éves férfi gyúlékony folyadékkal locsolta le a feleségét, a lángba borított asszony a bozótosba menekült, amely kigyulladt. A 27 éves áldozatot súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba, férjét a rendőrség őrizetbe vette. A tüzet az Athén környékén égő erdők miatt amúgy is bevetésen lévő tűzoltóknak sikerült megfékezni.