Irán szorongatásával puhítaná Izraelt Obama

Vágólapra másolva!
Szigorú szankciókat fogadtatna el az ENSZ Biztonsági Tanácsával az Egyesült Államok, hogy visszacsalogassa a béketárgyalásokhoz Izraelt. Izrael cserébe részlegesen leállítaná a telepek építését.
Vágólapra másolva!

Hamarosan olyan egyezség születhet a Közel-Keleten Barack Obama, az Egyesült Államok elnökének segítségével, ami újra beindíthatja a régóta veszteglő izraeli-palesztin béketárgyalásokat - írja a Guardian. Az Egyesült Államok azzal csalogatná vissza Izraelt a tárgyalásokhoz, hogy keményebb fellépést ígér az iráni atomprogrammal szemben.

Franciaországgal és Nagy-Britanniával együtt az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsán (BT) keresztül szankciókat akar elfogadtatni az iráni olaj- és földgáziparral szemben, ami akár össze is roppanthatná az iráni gazdaságot. Igaz, ezt nem lesz könnyű keresztülverni a szervezeten, mert Kína és Oroszország ellenzik a drasztikus szankciókat és nekik vétójoguk van a BT-ben.

Cserébe Izrael beleegyezne, hogy részlegesen leállítja a telepek építését a megszállt területeken. Az építkezéseket 9-12 hónapra függesztenék fel, de ez nem vonatkozna Kelet-Jeruzsálemre és arra a több mint 2400 telepre, melyet az izraeliek szerint már elkezdtek építeni.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön találkozik Londonban George Mitchell különleges amerikai megbízottal, hogy egyeztessenek a részletekről.