Nem engednék világ körüli hajóútra a 13 éves holland lányt

Vágólapra másolva!
Meg akarják akadályozni egy 13 éves holland lány tervezett világ körüli vitorlásútját a holland hatóságok. A lány szülei azt mondják, kivándorolnak Új-Zélandra, ha nem kap engedélyt lányuk az utazásra.
Vágólapra másolva!

A 13 éves Laura Dekker egyedül akarja körbevitorlázni a Földet - írja a Spiegel című német lap. Amennyiben megkapja az engedélyt és célba ér, akkor ő lesz a legfiatalabb ember, aki vitorlás hajóval egyedül kerüli meg a Földet.

Dekker rekordkísérletét nem fogadta kitörő lelkesedés Hollandiában: a bíróság a lány elvált szüleitől akár a gondoskodási jogot is megvonhatja. Az oktatási minisztérium azzal az indokkal nem engedélyezte a lány felmentését az iskolalátogatás alól, hogy a rekordkísérlet alatt túl sok óráról hiányozna. A vitába a gyámhivatal is bekapcsolódott, amely szerint a két évre tervezett magányos utazás veszélyeztetné a lány "oktatáshoz, a kortársakkal való kapcsolatához" fűződő jogait.

Kedden a szülők bejelentették, hogy amennyiben a holland hatóságok megpróbálják megfosztani őket a gondoskodási jogtól, kivándorolnak Új-Zélandra, és onnan eresztik útnak lányukat. A család kérvényezte kijelentkezését lakóhelyéről, Utrecht városból, de a hatóságok erre egyelőre nem adtak engedélyt. A város szóvivője azt mondta, kivizsgálják az esetet. Ha a bíróság pénteken elutasítja a szülők kérvényét, a rendőrség megakadályozhatja a család kiutazását.

A vita számos tanulsággal szolgálhat. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy a szülők vagy az állam dönthet-e egy gyerek sorsáról. Kérdés, hogy beavatkozhat-e az állam olyankor, amikor egy gyerek akaratáról van szó, amit ráadásul a szülei is támogatnak - írja egy holland jogász véleményére hivatkozva a Spiegel. A bírósági eljárás másik alapkérdése, hogy tényleg rossz-e, ha a szülők megengedik gyerekeiknek, hogy a szenvedélyüknek éljenek.

A lányról a család ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy "tengeri só van a vérében": Laura egy vitorláson született Új-Zélandon szülei világ körüli útja alatt, ezért megkapta az új-zélandi állampolgárságot is. Életének első négy évét egy hajón töltötte, szülei ugyanis akkoriban a Föld körül hajóztak.

Időközben azt is megvizsgálták, mennyire jártas a hajózásban a lány. E szerint Dekker "teljes biztonsággal kezeli" 8 méter 30 centi hosszú, Guppy névre keresztelt Hurley 800 típusú hajóját. Pszichológusok csekélynek tartják annak az esélyét, hogy Laura elmagányosodna és depressziós lenne, mivel a kikötőkben rendszeresen találkozna emberekkel, illetve műholdak révén folyamatos összeköttetésben állna a világgal.

A jelenlegi legfiatalabb ember, aki körbevitorlázta a Földet, a 17 éves kaliforniai Zac Sunderland. Ő 400 napot töltött egymagában a vizen.