Lajcák: A magyarokból hiányzik az önkritika

Vágólapra másolva!
Az önkritika és önreflexió minden formája hiányzik magyar barátainkból - mondta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter az osztrák Standard című lapnak adott interjúban. Szerinte romlott Magyarország megítélése azzal, hogy nemzetközi színtérre vitte a Sólyom-affért.
Vágólapra másolva!

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter az osztrák Standard című lapnak adott interjúja elején kijelenti: a tény, hogy nem engedték be Sólyom Lászlót Szlovákiába, még messze nem jelenti azt, hogy ne szeretnék: "Tiszteljük Sólyom elnököt" - jelentette ki. Lajcák hozzátette, Sólyom látogatásai a jelentős magyar kisebbséggel rendelkező országokban már korábban is problémát szültek, mivel - állítása szerint - nem beszélték meg egyértelműen az utazások részleteit. "Románia megtagadta Sólyomtól a leszállási engedélyt, amikor pedig Szerbiát akarta meglátogatni, Boris Tadic szerb elnök telefonon beszélte le róla" - mondta Lajcák.

Sólyom augusztus 21-én, pénteken látogatott volna a szlovákiai Révkomáromba, ahol egy Szent István-szobor avatásán vett volna részt. A szlovák hatóságok azonban jegyzékben közölték vele, hogy látogatása nemkívánatos, és megtiltották neki a két ország közti, belső schengeni határ átlépését.

A múlt pénteki magyar-szlovák vitáról (erről részleteket itt olvashat) a szlovák külügyminiszter azt mondta, Sólyom szlovákiai útja sem volt rendesen kommunikálva és ehhez még hozzájött a feszült helyzet: szerinte a szlovák nyelvtörvény elfogadása óta Szlovákia példátlan szemrehányásokat kap Magyarországról, a magyarok egyebek mellett rasszistának nevezik a szlovák kormányt.

Lajcák az esetről azt mondta, "voltak információik arról, hogy szélsőségesek az esemény során provokációkat terveznek", és ezért ők "több csatornán keresztül is megkeresték Sólyomot, hogy ne utazzon be, aki ezt a kérést nem vette figyelembe".

Arra a kérdésre, hogy a feszültségek kialakulásáért a szlovák kormány is felelős-e, Lajcák a "tangóhoz két emberre van szükség" metaforával válaszolt. "Engem sokkolt, hogy magyar barátainkból az önkritika és önreflexió minden formája hiányzik" - mondta. Példaként a Standard Balázs Péter magyar külügyminiszterrel készített interjúját idézte (erről bővebben itt olvashat.), melyben Balázs azt mondta: Szlovákiában kormánypolitika a magyarellenesség.

Lajcák szerint az, hogy a magyarok az Európai Unió különböző szerveinek küldözgetnek leveleket, a szlovákok számára azt jelzi, hogy nem akarnak szóba állni velük. Lajcák szerint a két országnak egymással kell leülnie és "nem levelek millióit küldözgetni az egész világnak. Ennek mi az eredménye? Az EU-ban éppúgy sérül a magyarok imidzse, mint a miénk. Nem szívesen lépünk fel az unióban a balhézó szerepében" - mondta.

Sokkolónak nevezte, hogy a magyarok egyebek mellett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsánál panaszkodtak Szlovákiára. "Minden tisztelet mellet: Budapest azt hiszi, hogy Szlovákiáról ugyanabban a fórumban kellene értekezni, mint Bangladesről, Pakisztánról és Kubáról?" - mondta.

Több, a cikkhez fűzött olvasói kommentár bírálja a magyarok reakcióit. Az egyik hozzászóló szerint Budapest számára a románok, a szerbek és a szlovákok is magyarellenesek: "Úgy tűnik, hogy a paranoia különleges formájáról van itt szó" - írja. Valaki azt írta, hogy a magyarok úgy utálják a szlovákokat, mint a pestiseseket: "Nincs még egy olyan nemzet az EU-ban, amely annyira beképzelt lenne, mint a magyarok... sajnos."

Egy másik kommentelő szerint a magyarok beszámíthatatlanul viselkednek, és ezért az EU-nak és a világszervezeteknek is olyan érzésük van, mintha gondozóra lenne szükségük. Erre egy másik kommentelő azt írta, hogy "szép lassan mindenki elfordul a magyaroktól, így nehéz lesz bárkit is találni, aki vigaszt nyújt nekik".