Megkerültek az iraki légierő elveszett MiG-jei

Vágólapra másolva!
Szerbiában találtak meg 19 darab iraki vadászgépet azok az iraki illetékesek, akik a Szaddám Huszein néhai diktátor által külföldre mentett iraki vagyontárgyakat keresik. A gépeket állítólag gyors ütemben felújítják, és hazaszállítják, Iraknak így újra lehetnek vadászgépei.
Vágólapra másolva!

Megkerültek az iraki légierő elveszettnek hitt gépei. Az iraki védelmi tárca vasárnap hozta nyilvánosságra, hogy megtaláltak 19 vadászrepülőgépet - MiG-21-eseket és MiG-23-asokat -, amelyek az iraki légierő kötelékébe tartoztak még Szaddám Huszein idején - írja a New York Times.

A gépek egy szerbiai raktárban várták, hogy valaki csináljon velük valamit. Az irakiak most Belgráddal tárgyalnak a gépek felújításáról és hazaszállításáról. A szerb kormány azt ígérte, két gépet szinte azonnal átad, a többit pedig sürgősen felújítja.

A gépek még 1989-ben kerültek az akkori Jugoszláviába - amellyel jó kapcsolatokat ápolt az iraki diktátor -, hogy felújítsák őket. Az időközben Irakkal szemben bevezetett szigorú szankciók miatt azonban nem tudták hazavinni ezeket.

"Mindenki tudja, milyen nagy szükségünk van harci gépekre" - közölte az iraki védelmi tárca szóvivője. Az amerikaiak ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a gépek megtalálása egy dolog, azokat fenn is kell tartani, biztosítani kell javításukat, a pilótákat ki kell képezni.

Forrás: AFP

Iraknak gyakorlatilag nincs légiereje, néhány szállítógépen, helikoptereken és egy földi célok ellen bevethető harci gépen kívül nincsenek szuperszonikus vadászgépeik. Szaddám jelentősnek számító légierejét egyrészt lebombázták az Öböl-háborúban, másrészt Iránba menekítették az amerikai bombázók elől, de ezeket nem akarja visszaszolgáltatni Teherán, mivel jóvátételnek tekinti az Irak-iráni háborúért

Az iraki hatóságok folyamatosan keresik a Szaddám Huszein által külföldre mentett iraki állami vagyon maradványait. Elsősorban Egyiptomra, Olaszországra, Franciaországra és Oroszországra koncentrálnak, mivel a korábbi diktátor ezekkel az országokkal ápolt baráti kapcsolatokat. Legutóbb két hadihajót találtak meg Egyiptomban, másik kettőt pedig Olaszországban.