Nagyot buktak Merkelék a helyi választásokon

Vágólapra másolva!
Példátlanul gyengén szerepelt az Angela Merkel kancellár által vezetett CDU a vasárnapi tartományi választásokon Németországban. Bár továbbra is a CDU a szeptember végén esedékes szövetségi törvényhozási választás esélyese, a szociáldemokraták bíznak abban, hogy a mostani eredmény lökést ad számukra. A vasárnapi szavazás fordulatot jelent azért is, mert a szociáldemokraták most először léphetnek koalícióra az exkommunistákkal.
Vágólapra másolva!

A Spiegel csak Szupervasárnapként emlegeti a vasárnapi választásokat, amelyeken új törvényhozásról döntöttek a szavazók három tartományban - Saar-vidéken, Türingiában és Szászországban. A szövetségi kormányt vezető kereszténydemokraták (CDU) számára rossz eredménnyel zárult különösen a saar-vidéki és türingiai választás, ugyanis mindkét tartományban elvesztette a kormányzáshoz szükséges többségét, és nincs elég mandátuma ahhoz sem, hogy koalíciós kormányt hozzon létre a liberális FDP-vel.

A választás azért is különös jelentőséggel bír, mert szeptember 27-én szövetségi törvényhozási választást tartanak. Ezen ugyan az előrejelzések szerint az Angela Merkel kancellár által vezetett CDU az esélyes, de az eddig gyengén szereplő szociáldemokraták (SPD) abban bíznak, hogy a vasárnapi tartományi választások lökést adhatnak nekik.

Az SPD Türingiában és Saar-vidéken is a zöldekkel és a Baloldal nevű párttal alakíthat kormányt. Ez lehet az első alkalom, hogy a szociáldemokraták koalícióra lépnek a Baloldallal, amelyet az SPD egykori vezére, Oskar Lafontaine alapított a kelet-német kommunisták utódpártjával közösen - írja a Spiegel. Az SPD ódzkodik attól, hogy szövetségi szinten is együttműködjön a Baloldallal, de közölte, hogy tartományi szinten a helyi pártvezetés dönthet másként.

"A veszteség Türingiában és Saar-vidéken fájdalmas" - idézte a CDU főtitkárát, Roland Pofallát a Spiegel. Az egykori kelet-német Türingiában az exit poll kutatások szerint a CDU mindössze a voksok 32 százalékát kapta, amihez hasonló gyenge eredményre még nem volt példa a párt történetében az ország 1991-es újraegyesítése óta. Az eredmény 12 százalékos visszaesést jelent a legutóbbi választás óta, és hasonló arányú - 13 százalékos - bukást szenvedett el a párt Saar-vidéken is.