Vágólapra másolva!
Még két-három hónapig várhatóan nem kell büntetést fizetniük azoknak, akik megsértik a szeptember elsején hatályba lépő, a magyarok által hevesen bírált nyelvtörvényt Szlovákiában - derül ki a szlovák kulturális minisztérium tájékoztatásából. A késlekedés oka, hogy még nem készült el egy kísérő jogszabály a törvényhez, amely ellen keddre hívtak össze demonstrációt szlovákiai magyarok.
Vágólapra másolva!

Várhatóan november vagy december elejére készül el az államnyelvtörvény úgynevezett módszertani végrehajtási utasítása, és a kulturális minisztérium addig a törvénybe foglalt büntetéseket nem kívánja érvényesíteni - közölte ki Marek Madaric kulturális miniszter a hét végén az MTI pozsonyi tudósítója szerint.

A június végén elfogadott jogszabály szerint akár 5 ezer eurós pénzbüntetés is kiszabható azokra, akik megsértik a rendelkezéseket. A pénzbüntetést azonban írásos figyelmeztetésnek kell megelőznie, amely felhívná az illető figyelmét a hiányosságra.

A szlovákiai magyarok sérelmesnek érzik a nyelvtörvényt, és kedden Dunaszerdahelyen tüntetnek ellene. A nagygyűlést a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és néhány civil szervezet közösen szervezte. A dunaszerdahelyi DAC-stadionban megtartandó nagygyűlésre a szervezők mintegy hatezer embert várnak Szlovákia összes magyarok lakta vidékeiről.

A nyelvtörvény miatt a nyár folyamán fokozódott a feszültség Magyarország és Szlovákia között, a jogszabály ellen tiltakozott a magyar kormány és az összes magyarországi parlamenti párt is. A konfliktus közvetetett szerepet játszhatott abban is, hogy a szlovák miniszterelnök augusztus 21-én kitiltotta Szlovákiából a magyar államfőt, aki egy szoboravatáson akart részt venni szlovákiai magyarok meghívására.

A keddi dunaszerdahelyi rendezvényen az eredeti tervekkel ellentétben nem lesz ott a fideszes Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke. "Schmitt Pál és Bauer Edit EP-képviselők a brüsszeli tiltakozó rendezvényen vesznek reszt" - mondta az Új Szónak Peczár Károly, az MKP pártigazgatója.

Beszédet mond többek között Grendel Lajos Kossuth-díjas szlovákiai magyar író, és lesz egy szlovák nemzetiségű felszólaló is: Ondrej Dostál (Konzervatív Intézet) a nyelvtörvény módosítását szorgalmazó petíciót aláíró polgárok nevében beszél majd. A zárszót Csáky Pál, az MKP elnöke mondja el. A résztvevők várhatóan elfogadnak egy nyilatkozatot.