Felkészült a dunaszerdahelyi tüntetésre a szlovák rendőrség

Vágólapra másolva!
Felkészült a szlovák államnyelvtörvény elleni dunaszerdahelyi tüntetésre a szlovák rendőrség: mint mondták, "csírájában elfojtják" a rendbontási kísérleteket. A DAC-stadionba meghirdetett eseményre 4-6000 embert várnak Szlovákián kívül Magyarországról és Romániából is.
Vágólapra másolva!

A szlovák rendőrség és a szervezők is felkészültek az államnyelvtörvény elleni dunaszerdahelyi tüntetésre, amely kedden délután lesz a DAC-stadionban. "Az akció lefolyását folyamatosan figyelemmel fogjuk kísérni, hogy bármiféle esetleges rendbontási kísérletet még csírájában elfojthassunk" - mondta az MTI tudósítójának a megyei rendőr-főkapitányság képviselője.

A június végén elfogadott, és szeptember elsején életbe lépő szlovák nyelvtörvény szerint akár 5 ezer eurós pénzbüntetés is kiszabható azokra, akik megsértik a rendelkezéseket. A pénzbüntetést írásos figyelmeztetésnek kell megelőznie, amely felhívná az illető figyelmét a hiányosságra.

A nyelvtörvény miatt nyáron fokozódott a feszültség Magyarország és Szlovákia között, a jogszabály ellen tiltakozott a magyar kormány és az összes magyarországi parlamenti párt is. A konfliktus közvetetett szerepet játszhatott abban is, hogy a szlovák miniszterelnök augusztus 21-én kitiltotta Szlovákiából a magyar államfőt, aki egy szoboravatáson akart részt venni szlovákiai magyarok meghívására.

A nagygyűlés a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) és néhány szlovákiai magyar civil szervezetnek a közös rendezvénye, amelyre egész Szlovákiából, de Romániából és Magyarországról is várnak résztvevőket. A rendezők 4-6 ezer ember jelenlétére számítanak.

Nem szólhat a résztvevőkhöz a nemrég alakult új szlovákiai magyar párt, a Híd-Most képviselője. "Nagyon sok ember az MKP szervezésében érkezik, ezért nem akartuk azt kockáztatni, hogy kifütyülik a Híd képviselőjét" - mondta az MKP egyik vezetője.