Lajcák: Szlovákia és Magyarország is foghatja a fejét

Vágólapra másolva!
Nevén kell nevezni a tetsző és a nem tetsző dolgokat - mondta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a szlovák kormány ülése után szerdán. Lajcák szerint a szlovák és a magyar félnek is érdeke a párbeszéd. A szlovák külügy vezetője Sólyom László kitiltásáról is beszélt, ami miatt szerinte mindkét állam "foghatja a fejét".
Vágólapra másolva!

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint nem lesz egyszerű a szlovák és a magyar miniszterelnök, Robert Fico és Bajnai Gordon tárgyalása, mert mindkét fél sok mindent akar közölni a másikkal. "A fontos azonban az, hogy a tárgyalások az ügyek előmozdítása céljával vagy a másik fél megbántása céljával folynak-e majd. Ez esetben úgy látom, hogy a pozitív hozzáállás az uralkodó" - nyilatkozott a szlovák külügyminiszter szerdán Pozsonyban a kormány ülése után. Bajnai és Fico szeptember 10-én, Magyarországon találkozik.

Lajcák a normális, építő szellemű és józan párbeszéd folytatását, valamint a szlovák-magyar feszültség enyhülését várja a találkozótól. "Amire szükségünk van, az az, hogy beszéljünk egymással, és nevezzük néven a dolgokat, amelyek tetszenek vagy nem tetszenek. Teljesen világos azonban, hogy a sajtón keresztül előre megfogalmazni üzeneteket biztosan nem járható út" - jegyezte meg a szlovák külügyminiszter.

A miniszter szerint a szlovák fél kész a találkozón megvitatni Sólyom László magyar államfő Pozsony által meghiúsított révkomáromi látogatásának ügyét is. "Örömmel válaszolunk erre a kérdésre is, nincs miért szégyenkeznünk. Ugyanakkor a Szlovák Köztársaság és Magyarország is foghatják a fejüket, mert két európai uniós tagállam között ilyen lépésre nem kellett volna hogy sor kerüljön" - mondta Lajcák.

Lajcák szerint Szlovákiának és Magyarországnak nem a "paragrafusok" szintjén, hanem felelős szomszédként kellene tárgyalniuk egymással. "Arra van szükség, hogy ne hátra, hanem előre nézzünk" - fogalmazott.

A magyar-szlovák viszony Sólyom László kudarcba fulladt augusztus 21-i látogatása után mérgesedett el. Sólyom előre bejelentett látogatásra indult volna Szlovákiába, de a szlovák kormány biztonsági kockázatokra való hivatkozással eltanácsolta ettől. Azóta Molotov-koktélt dobtak a Stefánia úti szlovák nagykövetség elé, és bombafenyegetést kapott a szlovák kulturális intézet.