Nem akarta a brit kormány, hogy Megrahi a börtönben haljon meg

Vágólapra másolva!
Magyarázkodnia kell Gordon Brown brit miniszterelnöknek, miután kiderült, diplomáciai tárgyalások során brit képviselők jelezték Líbiának, a miniszterelnök nem akarja, hogy a lockerbie-i merénylő a skót börtönben haljon meg. Brown szerint erről egyedül a skótok döntöttek, a brit külügyminiszter viszont elismerte, tényleg nem akarták, hogy a börtönben haljon meg.
Vágólapra másolva!

Nem volt semmilyen összeesküvés, nem volt olajüzlet, nem volt titkos alku, nem voltak a háttérben tárgyalások - őszinte voltam a választókkal - mondta a Guardian tudósítása szerint Gordon Brown brit miniszterelnök, akinek továbbra is magyarázkodnia kell a lockerbie-i merényletért elítélt líbiai férfi hazaengedése miatt.

Kedden nyilvánosságra került egy jegyzet, mely a Guardian szerint bizonyítja, hogy a líbiai nyomás miatt - akik kifejezték, ha a rákbeteg Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi meghal a brit börtönben, azt úgy tekintik, mintha halálra ítélték volna - a brit külügy korábban azt üzente Líbiának, nem akarják (és személyesen a miniszterelnök sem akarja), hogy az elítélt a börtönben haljon meg.

Brown: Skócia döntött

A Guardian szerint egy márciusi glasgowi találkozón egy líbiai külügyi képviselő a skót tárgyalópartnereknek azt mondta: "A döntés a skót hatóságok kezében van, de a brit külügyminiszter és a miniszterelnök nem akarják, hogy Megrahi börtönben haljon meg."

Brown azt mondta, tiszteletben tartotta Skócia döntését, és az elítélt szabadon engedéséről egyedül ők döntöttek.

David Miliband brit külügyminiszter szerdán, a BBC-nek adott nyilatkozatában ugyanakkor elismerte, hogy a brit kormány nem akarta feltétlenül haláláig börtönben tartani Megrahit, a hivatalos álláspont azonban az volt, hogy London nem gyakoroljon nyomást a skót kormányra.

David Cameron ellenzéki vezető szerint katasztrofális hiba volt a brit kormány részélről, hogy ezt a véleményét elmondta Líbia képviselőinek, és bár fontosak a jó kapcsolatok Líbiával, hagyni kellett volna meghalni Megrahit a börtönben, mert olyan súlyos bűnt követett el.

A merénylő már nem tud beszélni

A 270 halálos áldozatot követelő merénylet elkövetőjének szabadon engedése Skóciában is politikai botrányt kavart, a Guardian szerint a skót kormány legnagyobb krízisét éli át, mióta 2007-ben megkezdte munkáját.

Egészségi állapotának rosszabbodása miatt három napja egy tripoli kórház intenzív osztályán ápolják Megrahit. A Reutersek egy líbiai tisztségviselő azt mondta, Megrahi állapota súlyos, a férfi már nem tud beszélni.

A Sunday Times a hétvégén azt írta, a britek olajkitermelési egyezményért cserébe engedték szabadon a merénylőt. A kormány tagadta a vádakat.