Szatírként kezdte a fanatikus emberrabló

Vágólapra másolva!
Először csak iskolák környékén leste a lányokat, nyilvános helyeken maszturbált, majd elrabolt és megerőszakolt egy fiatal nőt. Bár el is ismerte a brutális bűncselekményt, a büntetésként kiszabott 50 évből csak alig több mint tízet töltött le, nem sokkal később pedig elrabolta azt a kislányt, aki most, 18 évvel később került elő. A vallási fanatikus Philip Garrido miatt néz most magába az amerikai igazságszolgáltatás.
Vágólapra másolva!

1976 novemberében a huszonéves Katie Callaway az autójában ült egy szupermarket előtt, amikor egy férfi megkocogtatta az ablakot, és megkérte, hogy vigye el valahova. A fiatal nő beleegyezett, nem sokkal később azonban a férfi rátámadt, megbilincselte, megkötözte, betömte a száját, egy raktárépületbe vitte, és megerőszakolta. Az öt és fél órán tartó tortúrából Callaway alig emlékszik valamire azon kívül, hogy hatalmas szőnyegek lógtak a mennyezetről.

"Elfojtottam magamban a legtöbb részletet azzal kapcsolatban, hogy mi történt velem az után, hogy bekerültem a raktárépületbe" - írja a nő abban a vallomásában, amelyet a CNN interjúműsora, a Larry King Live honlapján tették közzé. Callaway azért állt elő a 33 évvel ezelőtti történésekkel, mert az a Phillip Garrido erőszakolta meg, aki a rendőrség gyanúja szerint 18 évvel ezelőtt elrabolt egy 11 éves kislányt, és egészen mostanáig fogva tartotta.

A most 29 éves Jaycee Lee Dugard-nak két gyermeke is született a férfitól, most mindhárman a lány édesanyjánál vannak. Garridót és feleségét a rendőrség őrizetbe vette, és bár a házaspár tagadja az ellene felhozott vádakat, de az ügyet övező hatalmas médiaérdeklődés miatt egyre több részlet derül ki a férfi múltjáról.

Nemi erőszakról fantáziált

Callaway megerőszakolásakor Garridót a rendőrség a helyszínen, a Nevada állambeli Renóban lévő raktárépületnél elfogta. Egy Clifford Conrad nevű rendőr járőrözött a környéken a hajnali órákban, és mint most a New York Daily Newsnak elmondta, felkeltette a figyelmét a kaliforniai rendszámú autó. A kiszűrődő fényt látva elkezdett dörömbölni az ajtón, mire azonnal kijött egy kócos, farmert viselő férfi. "Megkérdeztem, hogy mit csinál benn" - idézte fel Conrad, aki szerint mielőtt még a férfi válaszolt volna, egy sikító női hangot hallott.

Ezeket a részleteket már Callaway is fel tudta idézni a Larry King Live honlapján közölt írásban. A nő szerint Garrido megpróbálta elhitetni a rendőrrel, hogy valójában a barátnője, de ő sikítva tiltakozott, "nem, nem vagyok az". A rendőr ekkor megkérte őt, hogy menjen vissza az épületbe és vegye fel a ruháját, és Callaway szerint Garrido is bement hozzá, és könyörgött neki, hogy ne árulja el a rendőrségnek, mit tett vele. "Sikerült kikerülnöm őt, még félig felöltözve, és kértem a rendőrt, hogy tartsa távol tőlem. Ekkor már más rendőrök is jelen voltak" - írja a nő, aki szerint Garridót végül csak az után vették őrizetbe, hogy a csuklóján látták a bilincs nyomait.

A bírósági tárgyaláson Garrido azt mondta vallomásában, hogy gyakori LSD- és kokainfogyasztó volt, és a drogok fokozták szexuális vágyait. Beszélt arról is, hogy járta az iskolák környékét, ahol kislányokat bámult, és közben az autójában maszturbált. Időnként végzett önkielégítést más nyilvános helyeken, például éttermekben is, és fantáziált nők megerőszakolásáról. Az ügyészség szerint a renói raktárépületben egy szextanyát rendezett be, matracokkal, szexuális segédeszközökkel, ami arra utalt, hogy előre eltervezte a bűncselekmény végrehajtását.

Súlyos ítélet, korai szabadulás

A férfit a bíróság 1977-ben ötven év börtönbüntetésre ítélte, és az ügyész azzal számolt, hogy soha nem is fog kiszabadulni. "Ez egy borzasztó bűncselekmény volt" - idézte a San Francisco Chronicle Leland Luftyt, a 32 évvel ezelőtti ügyben eljáró ügyészt, aki hozzátette: "Kemény bírónk volt. Azt gondoltuk, hogy örökre rács mögött marad."

Forrás: AFP
Phillip Garrido és felesége

Ehhez képest 12 évvel később az áldozat, Katie Callaway munkahelyén, egy kaszinóban megjelent egy férfi, aki a nő szerint Garridóra emlékeztetett, és személyes jellegű kérdéseket tett fel neki. A CNN-en közölt visszaemlékezésében Callaway azt írta, hogy a férfi megpróbált beszédbe elegyedni vele, majd amikor kudarcot vallott, kifizette az italát, és búcsúzóul odahajolt hozzá: "Viszlát, Katie." A nő azt írja, hogy "soha nem fogom megtudni, hogy ez a férfi Phillip Garrido volt-e, de nem múlik el nap, hogy ne gondolnék arra, amit tett velem."

Könnyen lehet, hogy valóban Garrido volt a gyanús vendég, a férfit ugyanis tíz év után, 1988-ban kiengedték a börtönből. A döntést egy ötfős bizottság hozta meg, akik közül négyen már meghaltak azóta, az ötödik pedig egy nyugdíjasotthonban él. "Senki nem tudja, hogy mi járt az ő fejükben. Nagyon nehéz olyanok nevében beszélni, akik nincsenek itt" - idézte a San Francisco Chronicle a nevadai közbiztonsági hivatal szóvivőjét, Gail Powellt, aki szerint a döntés hátteréről azért sem tudni részleteket, mert a bizottság nem írt le semmit, csak meghozta a határozatot. Powell hozzátette, annyit sikerült kideríteni, hogy akkor a szövetségi hatóságok azt közölték: Garrido szépen fejlődik, és kedvező jelentések születtek róla.

A korai szabadon engedés kérdése azért kavart most vihart, mert a gyanú szerint Garrido 1991-ben rabolta el Jaycee Lee Dugard-t, vagyis ha az eredeti ítéletnek megfelelően rács mögött tartják, akkor nem tudja elkövetni a bűncselekményt. A hatóságoknak ráadásul az sem szúrt szemet, hogy a férfi 18 éven át magánál tartotta a lányt, pedig feltételesen szabadlábra helyezett elítéltként elvileg folyamatos ellenőrzés alatt állt. Pedig a rendőrséget még 2006-ban ki is hívta az egyik szomszéd, akinek gyanússá vált Garrido, de a kiérkező járőr megelégedett azzal, hogy az ajtóban kikérdezte a férfit. Ha benézett volna a hátsó udvarra, akkor feltűnhetett volna neki az a sufnikból és sátrakból álló tákolmány, ahol Dugard élt két gyermekével, akik Garridótól születtek.

Forrás: AFP
Garrido házának udvara, ahol Dugard állítólag élt

A rendőrség most bocsánatot kért a három évvel ezelőtti hibáért, amelyet némileg helyrehozott azzal, hogy Garrido végül is épp egy rendőrségi rutinellenőrzésen bukott le. A férfi a berkeley-i Kalifornia Egyetem területén osztogatott vallási iratokat a múlt hét kedden, amikor felfigyelt rá egy rendőr, és igazoltatta, aminek során kiderült, hogy Garrido feltételesen van szabadlábon. Másnapra behívták a próbaidősöket felügyelő hivatalhoz, ahová a férfi felesége mellett az Allissa néven bemutatott Jaycee Lee Dugard-ral és két közös gyerekükkel érkezett. A tiszt számára ez gyanús volt, mert korábban ugyan járt már Garrido otthonában, de akkor nem találkozott sem a fiatal nővel, sem a gyerekekkel.

Templom "apu pincéjében"

Garrido feleségével együtt előzetesben van, de a KCRA 3 tévécsatornának nyilatkozott a letartóztatásakor, és azt állította, hogy a látszat ellenére ez egy "szívmelengető" történet, és a részletek megismerése után mindenki "le lesz nyűgözve". Az már kiderült, hogy Dugard nem volt folyamatosan bezárva, és érintkezhetett más emberekkel. Mostohaapja szerint a lány az évek során elkezdett kötődni Garridóhoz. "Majdnem olyan volt, mint egy kis család" - mondta Carl Probyn, aki 18 évvel ezelőtt távolról szemtanúja volt, ahogy az iskolabuszra váró 11 éves nevelt lányát betuszkolják egy autóba, de nem tudta megakadályozni az emberrablást.

Garrido az utóbbi tíz évben egy Print for Less (Nyomtass kevesebbért) nevű nyomtatási vállalkozást tartott fenn a házában - írja a Los Angeles Times, amely idézett több ügyfelet, akik szerint a férfi olcsóbban dolgozott a nagy láncoknál, és gyakran adott ajándékokat - például jegyzetfüzeteket - a vásárlóknak. Az üzletben dolgozott Dugard is, akit a kuncsaftok Garrido lányaként ismertek. A San Francisco Chronicle által megkérdezett ügyfelek azt mondták, a fiatal nő mindig udvarias volt, és segített nekik a névjegykártyák, szórólapok és plakátok megrendelésénél. Egyikük megjegyezte, hogy ha elküldte e-mailen a kéréseit Dugard-nak, akkor ő azonnal küldte is a megrendelt anyag javított verzióját.

A férjével közösen egy roncstelepet üzemeltető Cheyvonne Molino is dolgoztatott Garridóval, és találkozott azzal a két - 11 és 15 éves - kislánnyal, akik a férfi és Dugard kapcsolatából születtek. Garrido nem is titkolta, hogy ők a lányai, és egyszer elvitte őket a roncstelepre is. Molino a Los Angeles Timesnak felidézte, hogy kérdezgette a gyerekeket iskolájukról és arról, hogy hova járnak templomba. A nő szerint a gyerekek azt válaszolták, hogy otthon járnak iskolába, a templom pedig "apu pincéjében van".

A szomszédok szerint Garrido időnként az utcán tartott furcsa szertartásokat, egyik ügyfele szerint pedig azt is állította, hogy van egy doboza, amelyen keresztül tud beszélni istennel. A férfi egy blogot is vezetett, amelyen az utolsó, augusztus 14-i bejegyzés arról szól, hogy "a Teremtőtől megkapta azt a képességet, hogy az angyalok nyelvén beszéljen". Vannak tehát zavaros gondolatai, de a BBC által idézett kriminálpszichológus, David Holmes a KCRA-nek adott interjú alapján azt mondta Garridóról, hogy "nagyon-nagyon koherens", és hozzátette, a személyiségi zavaros embereknél gyakori, hogy nem engednek közel magukhoz más nézeteket. "Valószínűleg ezt csinálta a saját otthonában is" - magyarázta Holmes, aki szerint ez "egyfajta agymosás".