Újratárgyalják a Politkovszkaja-ügyet

Vágólapra másolva!
Az orosz legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy újra kell tárgyalni Anna Politovszkaja ellenzéki riporter 2006-os meggyilkolásának ügyét. Korábban az esküdtszék döntése nyomán felmentették azt a négy embert, akiket bűnrészességgel vádoltak meg.
Vágólapra másolva!

Új tárgyalásra visszautalta az ügyészségnek Anna Politkovszkaja újságíró meggyilkolásának ügyét az orosz legfelső bíróság csütörtökön, eleget téve ezzel az áldozat családja által benyújtott keresetnek.

A testület azzal indokolta döntését, hogy együtt kell tárgyalni a korábbi eljárásban bíróság elé állított, bűnrészességgel gyanúsított ember, valamint a feltételezett gyilkos, Rusztam Mahmudov ügyét. Mahmudov jelenleg külföldön tartózkodik, nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Politkovszkaja meggyilkolása miatt bűnrészesség vádjával korábban négy embert állítottak bíróság elé, de a bíró az esküdtszék döntése alapján felmentő ítéletet hozott.

A Vlagyimir Putyin akkori elnököt élesen bíráló újságíró, Anna Politkovszkaja a csecsenföldi konfliktus okainak és alakulásának, az emberi jogok csecsenföldi megsértéseinek feltárásával, az erről szóló oknyomozó cikkekkel szerzett magának hírnevet. 2006. október 7-én ölték meg annak a háznak a kapualjában, ahol lakott.

Idén júliusban gyilkolták meg a Politkovszkajával szorosan együttműködő csecsenföldi jogvédőt, Natalja Esztyemirovát, akinek kollégái a helyi, a moszkvai Kreml által irányított vezetőséget sejtik a gyilkosság mögött.