Tiltott emberkísérletekkel vádolják a CIA-t

Vágólapra másolva!
Egy jogvédő szervezet szerint a CIA kemény vallatási módszerei emberkísérletnek számítanak. A technikákról szóló jelentések szerint orvosok is közreműködtek a vallatásokban, és ez az orvosi etika egyik legsúlyosabb megsértésének számít.
Vágólapra másolva!

Orvosok és pszichológusok szerint a CIA emberkísérleteket végzett foglyain - írja a brit Guardian. Az Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) nevű civil szervezet kivizsgálta az orvosi személyzet szerepét a CIA által az Egyesült Államok guantánamói támaszpontján, az iraki Abu Graib és az afganisztáni Bagram börtönökben végrehajtott vallatásokban.

A szervezet szerint az orvosok végigkövették a vallatásokat, sőt a végrehajtásban is besegítettek. Az Amerikai Orvosi Szövetség is közölte, sürgetik Barack Obama kormányát, hogy kiderüljön, mi volt az orvosok konkrét szerepe. "Az orvosok részvétele a kínzásokban és kihallgatásokban a legalapvetőbb erkölcsi értékek megsértése" - közölte a szövetség.

Az PHR legsúlyosabb megállapítása az, hogy az orvosok segítségével fejlesztették a kínzási technikát a CIA emberei. Tehát az orvosok - az áldozatok beleegyezése nélkül - "jogellenes kísérleteket" végeztek rajtuk.

Az emberkísérleteket 1947 óta tiltja a nemzetközi jog - írja a Guardian. A nürnbergi náciperek idején orvosok is a vádlottak padjára kerültek. Az ő bűntetteik miatt meghatároztak 10 jogi alapelvet. A legfontosabb, hogy a vizsgált ember beleegyezése kötelező a kísérletekhez. Előírták ezen kívül azt is, hogy a szükségtelen testi és lelki szenvedést mellőzni kell.

A háborús jogról szóló genfi egyezmény is tiltja a foglyokon és hadifoglyokon végrehajtott orvosi kísérleteket. Márpedig a Nemzetközi Vöröskereszt áprilisi jelentése szerint a kínzásokban részt vettek orvosok és pszichológusok is. Az ismertté vált, vízbefojtást imitáló technika (angolul waterboarding) is igényelt orvosi jelenlétet. Az orvosok ellenőrizték ugyanis, hogy az eljárás közben elég oxigén jut-e a vallatott emberek tüdejébe. A Vöröskereszt szerint mindez "az orvosi etika súlyos megsértése".

Az amerikai hírszerzés főellenőre által írt, sokáig titkos, majd augusztusban közzétett jelentés is megemlíti az orvosok szerepét. A jelentés szerint a CIA külön útmutatót is készített az egészségügyi személyzetnek, hogyan járjanak el a vallatások közben (a CIA vallatási technikáiról szóló jelentésről írt cikkünket ide kattintva olvashatja).