Közel száz halott egy afganisztáni NATO-támadásban

Vágólapra másolva!
Majdnem száz ember meghalt, amikor légicsapás ért két teli tartálykocsit Afganisztánban. A járműveket tálibok rabolták el, de sok civil is a közelben volt, akik az üzemanyagból akartak szerezni.
Vágólapra másolva!

Legalább 90 ember vesztette életét Afganisztánban, amikor NATO-légicsapás ért legalább két kerozinnal töltött tartálykocsit, amelyeket tálib lázadók raboltak el az ország északi részén - jelentette a BBC Mohammed Omárra, Kunduz tartomány kormányzójára hivatkozva. A kormányzó szerint több tálib parancsnok is meghalt, de szemtanúk arról számoltak be, hogy számos civil is életét vesztette, akik megpróbáltak szerezni az üzemanyagból. Az AP úgy tudja, hogy az áldozatok közül legalább 40 civil.

Az afganisztáni nemzetközi erők (ISAF) közölte, hogy a tartálykocsikat csütörtökön éjjel lopták el, majd másnap felfedezték őket a Kunduz folyó partján, és az egyik helyi ISAF-parancsnok légicsapást rendelt el. A támadásban teljesen megsemmisültek az ellopott tartálykocsik, és számos lázadó is meghalt. Közölte azt is, hogy tudatában vannak a civil áldozatokra vonatkozó jelentéseknek, és kivizsgálják az ügyet.

A tartálykocsik egyik sofőrje szerint a tálibok lefejezték két kollégáját, amikor elrabolták a járműveket. A legközelebbi kórház tele lett súlyos égési sérüléssel.

Az egyik szemtanú azt mondta az AFP-nek, hogy a lázadók megpróbáltak átjutni a tartálykocsikkal a folyó túloldalára. "Az egyiket átvitték a folyón. A másodikkal viszont elakadtak, úgyhogy odahívták a falusiakat a dízelért... A helyiek odasereglettek, és vittek magukkal mindenféle edényt,amit csak találtak, vizesvödröket, étolajos fazekakat... 10-15 tálib fegyveres volt a tartálykocsi tetején. Ekkor bombázták le őket. Mindenki meghalt a közelben."