Összecsapások a gaboni választások után

Vágólapra másolva!
Fosztogatások és zavargások zajlottak a nyugat-afrikai Gabonban, miután a 41 évig uralkodó vezető fiának pártja nyert a választáson. Az ellenzék Franciaországot is csalással vádolja.
Vágólapra másolva!

Zavargásokba torkollott a gaboni választás - írja a BBC. A nyugat-afrikai ország második legnagyobb városában, Port Gentilben kijárási tilalmat vezettek be, de így is fosztogattak egész éjszaka. Az ellenzék támogatói tüzet gyújtottak a francia nagykövetség épületénél, mert azzal vádolják Franciaországot, hogy részt vettek a választási eredmények meghamisításában.

A héten tartott választásokat Ali Ben Bongo pártja nyerte. Ezt megelőzően 41 évig apja, Omar Bongo volt hatalmon, halála miatt rendeztek új választásokat. Az eredmény csütörtöki bejelentése után az ellenzék támogatói a fővárosban, Librevilleben is összecsaptak a biztosnsági erőkkel. Több mint ötven embert vettek őrizetbe.

Gabon Afrika negyedik legnagyobb olajtermelője és második legnagyobb faexportőre, az 1,4 milliós lakosság nagy része azonban így is a szegénységi küszöb alatt él. Omar Bongo a világ egyik leggazdagabb embere volt, Franciaország feltétlen szövetségese, aki ellen azonban halála előtt korrupció miatt nyomoztak a francia hatóságok. Franciaország ezer katonával van jelen egykori gyarmatán, és tízezer francia él Gabonban.