Körülrajongták Chávezt a velencei filmfesztiválon

Vágólapra másolva!
Integetett, csókokat szórt, autogramokat osztogatott és lepacsizott mindenkivel Hugo Chávez venezuelai elnök a velencei filmfesztiválon. Chávez Oliver Stone új dokumentumfilmje miatt került a rivaldafénybe. A film bemutatja a latin-amerikai baloldali fordulat vezéregyéniségeit Cháveztől Moralesig.
Vágólapra másolva!

Hugo Chávez venezuelai elnök lett a velencei filmfesztivál sztárja - írja az AFP. Chavez ugyanis az egyik főszereplője Oliver Stone amerikai rendező dokumentumfilmjének, ami a latin-amerikai "békés forradalomról" szól. A Határtól délre (South of the Border) nem szerepel a versenyprogramban.

A karizmatikus venezuelai elnök majdnem 20 percet töltött a Palazzo del Cinema épülete előtti vörös szőnyegen az AFP szerint. Közben köszöntött mindenkit, integetett, autogramokat osztogatott, interjúkat adott és pár csókot is kiszórt. Külföldi államfő 15 éve nem vett részt a velencei filmfesztiválon az AFP szerint.

Egy venezuelai újságíró elmondta az AFP-nek, hogy Chávez az Hotel des Bains luxusszálloda teljes harmadik szintjét kibérelte magának és személyzetének. Biztonságára 26 testőr vigyáz folyamatosan.

Chávez nem közellenség

Oliver Stone filmje másként festi le Hugo Chávezt, mint az amerikai média - írja az AFP. A rendező szándéka szerint a film azt mutatja meg, hogy Chávez nem "az első számú közellenség". Az alkotás 1999-től követi a dél-amerikai ország történetét (ekkor került hatalomra Chávez).

Stone a médiát okolja az elnökről kialakult rossz képért. A rendező hosszan dicsérte a chávezi rendszert. "Sok gond van még mindig, de az egy csodálatos váltás, ami 2000 óta bekövetkezett" - mondta Stone. Szerinte "extrém szociális fejlődés" zajlik az országban, ahol a felére csökkent a szegénység, és ezt "még a Világbank is elismeri". Támogatói számára Chávez emblematikus figura, aki egy parasztcsaládból kiemelkedve Venezuela elnöke lett - írja az AFP.

Stone filmjében azonban nemcsak Chávez szerepel, hanem a latin-amerikai baloldai vezetők sokasága. Megszólal Evo Morales bolíviai, Luiz Inacio Lula da Silva brazil, Cristina Kirchner argentín és Fernando Lugo paraguayi elnök is.