Sólyom kikosarazta a szlovák államfőt

Vágólapra másolva!
Amíg a szlovák fél nem ad magyarázatot Sólyom László Szlovákiából való kizárására, addig nem időszerű a magyar és a szlovák köztársasági elnök találkozója - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KeH). A SITA szlovák hírügynökség kedden írta meg, hogy Sólyom lemondta a találkozót, amelyet korábban ő kezdeményezett. A KeH szerint nem mondtak le semmit, de egyelőre tényleg nem kíváncsiak Ivan Gasparovicra.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg nem lesz a hétvégén szlovák-magyar államfői találkozó, mert azt a magyar fél lemondta - jelentette kedden a SITA szlovák hírügynökség a szlovák elnöki hivatalra hivatkozva. Sólyom László meghiúsított révkomáromi látogatása után jelentette be, hogy a visegrádi négyek államfőinek lengyelországi csúcstalálkozóján szeretne külön megbeszélést folytatni Ivan Gasparoviccsal, erre azonban - úgy tűnik - nem kerül sor.

Marek Trubac, a szlovák államfő szóvivője szerint Pozsony támogatta a magyar kezdeményezést és a budapesti szlovák nagykövet jelezte Sólyomnak, hogy Gasparovic szívesen találkozna vele. A magyar elnök válasza azonban negatív volt - írja a SITA. A szlovákok szerint a magyar államfő azzal az indoklással mondta le a találkozót, hogy választ vár arra a diplomáciai jegyzékére, amelyben jelezte: bocsánatkérést vár el Szlovákiától, amiért augusztus 21-én nem engedték be az országba Szent István király szobrának révkomáromi felavatására.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője a szlovák hírre reagálva közölte: nem igaz, hogy lemondták volna a találkozót, egyelőre még nem is válaszoltak a kedd délelőtti szlovák megkeresésre. Kumin szerint azért sem lehetett lemondani semmit, hiszen még nem is volt kölcsönösen egyeztetett terv a találkozásról.

A főosztályvezető ugyanakkor közvetetten elismerte, hogy Sólyom most nem akar találkozni Gasparoviccsal. A KeH előzetesen jelezte a szlovákok felé, hogy továbbra is várja a választ azokra a jegyzékben megfogalmazott kérdésekre, amelyeket Sólyom az augusztus 21-ei szlovák döntéssel kapcsolatban tett fel. A válaszok még nem érkeztek meg. A magyar oldal álláspontja, hogy amíg nem érkezik válasz a diplomáciai jegyzékére, addig "nem időszerű Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök találkozójáról tárgyalni" - közölte Kumin.

Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök szeptember 10-én, csütörtök délután találkozik a magyar-szlovák határ közelében. Ezt Bajnai még múlt héten jelentette be. Bajnai azután kezdeményezett találkozót Ficoval, hogy Szlovákia nem engedte be területére Sólyom Lászlót. Aktuális kérdés, hogy szeptember 1-én lépett életbe a szlovákiai magyarokra is vonatkozó szlovák államnyelvtörvény, amely jelentősen korlátozná a kisebbségi nyelvhasználatot.