Tálibok robbantottak a kabuli reptéren

Vágólapra másolva!
Két ember meghalt és heten megsérültek abban az öngyilkos merényletben, amit a kabuli nemzetközi repülőtéren követtek el kedden. A támadás egy NATO-konvoj ellen irányult, és a tálibok vállalták magukra. Közben Pakisztánban is lecsaptak a szélsőségesek: négy iskolás gyereket lőttek le.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos merénylő robbantott autóba rejtett pokolgépet kedd reggel a kabuli nemzetközi repülőtér bejáratánál. A tálib lázadók szóvivője, Zabjullah Mudzsahid közölte: mozgalmuk magára vállalja a kabuli reptéren történt robbantást - írja az AP hírügynökség. Közben egy afgán tisztviselő azt állította, hogy két halottat és hét sérültet követelt a merénylet, és három katonai terepjáró semmisült meg.

A robbanás olyan óriási erejű volt, hogy 1,6 kilométerrel odébb is megrázta az ablaküvegeket. A tálib szóvivő szerint támadásuk egy NATO-konvoj ellen irányult.

Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi NATO-haderő (ISAF) egyik tisztje elmondta, hogy a repülőtérnél lévő külföldi katonai támaszpont minden kapuját bezárták, és a légikikötő egyelőre nem fogad, és nem is indít járatokat.

Tálib támadás Pakisztánban is

Középiskolai diákokat támadtak meg tálib fegyveresek kedden Pakisztán északnyugati részén. Egy kormányilletékes szerint a rajtaütésben négy iskolás életét vesztette, hárman megsebesültek. Az eset az afgán határ közelében húzódó Orakzai pastu törzsi régióban történt.

"Ők (a tálibok) tüzet nyitottak a diákokra, és négy halálesetről kaptunk jelentéseket" - mondta Haiszta Gul, a helyi közigazgatási szervek egyik illetékese. A tálibok nyilvánvalóan azért támadták meg a diákokat, mert a síita kisebbséghez tartoztak. A lázadóik ugyanis a szunnita felekezethez tartoznak, és a kormányellenes harc miatt támadják a síitákat.