Rosszul használta a nyelvtörvényt a szlovák posta

Vágólapra másolva!
Hibásan értelmezte az államnyelvtörvényt a szlovák posta, amikor arra utasította munkatársait, hogy csak szlovákul beszéjenek a hivatalokban. Az illetékes miniszter a pozsonyi parlamentben egyedi hibának nevezte, hogy a posta megfeledkezett a kisebbségi nyelvekre vonatkozó kivételről.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosan bocsánatot kért csütörtök délután Lubomír Vázny szlovák közlekedési és távközlési miniszter, amiért a szlovák posta hibásan alkalmazta az államnyelvtörvényt. A miniszter a parlamentben a kérdések és válaszok órájában "egyedi hibának" nevezte, hogy a posta szeptember elején körlevélben utasította alkalmazottait a szlovák nyelv kötelező használatára

A posta ezzel az utasítással nem vette figyelembe, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbség aránya eléri a 20 százalékot, a kisebbség nyelve is használható a hivatali érintkezésben. A posta erre csak egy későbbi, szeptember 8-án szétküldött körlevélben figyelmeztette alkalmazottait, miután a hibát a Magyar Koalíció Pártja (MKP) már nyilvánosan kifogásolta. "Ezt az esetet a nyelvtörvény hibás alkalmazásának tekintem" - jelentette ki a miniszter, aki szerint a posta később helyrehozta a hibát.

"Köszönöm a miniszter úrnak, csak nem tudom, hogyan tovább, ha minden egyes állami intézmény így fogja értelmezni a törvényt" - reagált a miniszter szavaira Berényi József, az MKP alelnöke. Berényi az MKP nevében a múlt hét végén minősítette elfogadhatatlannak a szlovák posta első körlevelét és utasítását. Akkori sajtóértekezletén egyebek között úgy vélte: a posta körlevele bizonyítéka annak, hogy a nyelvtörvény módosítása kedvezőtlenül hat a kisebbségi nyelvek használatára.