Érvénytelenítik az afgán szavazatok egy részét

Vágólapra másolva!
Több szavazókör eredményét is érvénytelenítette az afgán elnökválasztást felügyelő panaszbizottság, miután bizonyítékot talált arra, hogy a választáson csalás történt. Egyelőre kevesebb mint 100 szavazókör eredményét törölték, de a döntést a BBC szerint továbbiak követhetik, ami az elnökválasztás sikerességét veszélyezteti.
Vágólapra másolva!

Érvénytelenítette az afgán elnökválasztáson leadott szavazócédulák egy részét a választásokat felügyelő panaszbizottság, miután több választókerületben is bebizonyosodott, hogy valakik csalni próbáltak. Egyelőre 83 szavazókör szavazatai kerültek szemétre, de a lépés lavinát indíthat el, ami akár Hamid Karzai afgán elnök választási győzelmét is elsodorhatja - írja a BBC.

Az Afgán Választási Panaszbizottság (ECC) a héten közölte, hogy "tiszta és meggyőző bizonyítékai vannak a választási csalásra Paktika, Kandahar és Ghazni tartományokban. A bizottság összesen 600 szavazókört helyezett "karanténba" csalás gyanúja miatt.

A csütörtöki hírek szerint Paktikában 5, Ghazniban 27, Kandaharban 51 szavazókör összes szavazatát érvénytelenítették. A BBC kabuli tudósítója szerint ugyan ez az első eset, hogy néhány szavazatot érvénytelenítettek, de a lépést még sok hasonló fogja követni. Egy szavazókörben átlag 600-700 szavazatot adtak le a választáson, és Afganisztánban összesen 25 450 szavazókör volt.

A panaszbizottság a csalás többféle módozatával is találkozott: a megszámolt szavazatok kötegeinél az egyik jelöltre leadott szavazatok közé a más jelöltek szavazatai is bekerültek, máshol egyszerűen elszámolták a szavazatok számát. Volt olyan urna is, amelybe gyanúsan ugyanolyan kézírás szerepelt a szavazócédulákon, illetve ahol az urnákat lezáró pecsétek száma nem stimmelt.

Máshol egyszerűen csak hiányoztak papírok, és a szavazók listáján nem létező személyi igazolványokkal jelentkeztek a szavazásra emberek. Kandaharban és Paktikában a bizottság szerint "a szavazatokat nem törvényesen adták le, vagy nem törvényesen számolták össze".

A jelenlegi elnöknek 50 százalékos támogatást kell elérnie ahhoz, hogy megnyerje a választást, ha ennél kisebb a támogatása, második fordulót kell tartani. Hamid Karzai a legutóbbi részeredmények szerint már 54 százalék fölött jár, ha azonban a panaszbizottság sok szavazatot érvénytelenít, akkor könnyen elbukhatja ezt az előnyt. A panaszbizottságnak joga van elrendelni az összes szavazat újraszámlálását is, de akár vissza is léptethet jelölteket a választásról.

A mostani érvénytelenítéseket a BBC szerint hónapokig tartó vita és számolgatás követheti. A szavazáson amúgy is alacsony volt a részvétel, és a sorozatos csalások megkérdőjelezik a választás után hatalomra kerülő új elnök legitimitását és hitelességét.