Lemondott a moldovai köztársasági elnök

Vágólapra másolva!
Lemondott posztjáról Vladimir Voronin moldovai államfő, és átadta a hatlmat a Nyugat-barát pártoknak. A kommunista politikus távozása tovább mélyítheti a politikai válságot. Moldovának nincs kormánya, és a legutóbbi választáson győztes pártoknak pedig nincs kellő többségük egy új elnök megválasztásához.
Vágólapra másolva!

Távozik posztjáról és átadja a hatalmat a a Nyugat-barát pártok koalíciójának Vladimir Voronin moldovai köztársasági elnök - jelentette be pénteken az államfő. Voronin a parlamentben, a kommunista párt frakciójának képviselőjeként folytatja munkáját.

"Nehéz szívvel adom át a hatalmat" - fogalmazott az ellenzékbe szorult kommunistákat vezető Voronin. "Nem hiszem, hogy képesek pozitív programot ajánlani az országnak azok a politikusok, akik csak azért léptek szövetségre, hogy saját országukat meggyalázzák, és elosszák egymás között a vezető pozíciókat".

A moldovai alkotmány értelmében az államfő távozása után a házelnök válik ügyvezető köztársasági elnökké. A moldovai parlament augusztus végén tartott alakuló ülésén választotta meg házelnöknek a liberális párti Mihai Gimput, a kormánypárti képviselők voksaival.

A júliusi előre hozott választás eredménye alapján négy Nyugat-barát párt koalíciója készül kormányra Moldovában. Jelenleg ügyvezető miniszterelnök irányítja az országot, az új kormányfő személyére csak az új államfő tehetne javaslatot. Az új államfő megválasztásához kétharmados többségre, azaz 61 szavazatra van szükség, de a kormánypártok csak 53 mandátummal rendelkeznek.

Ha a kormányzásra készülő pártoknak és a kommunistáknak nem sikerül megállapodásra jutniuk, a második elnökválasztási kísérlet kudarca után ismét fel kell oszlatni a parlamentet, de az újabb előre hozott választást már csak a jövő évre írhatják ki.