Kikelt a "mocskos fehérek" ellen a zimbabwei elnök

Vágólapra másolva!
A fehérek elleni rasszista megnyilatkozást tett pénteken Robert Mugabe zimbabwei elnök, aki "mocskos fehéreknek" nevezet az angolokat és az amerikaiakat. Mugabe az országa elleni szankciókat kritizálta az EU-val kezdődő tárgyalásokra készülve.
Vágólapra másolva!

"Mocskos fehéreknek" nevezte Robert Mugabe zimbabwei elnök egy pénteki beszédében az amerikaiakat és angolokat, akik szerinte kéretlenül beleavatkoznak az ország belügyeibe, és el akarják rabolni a zimbabweiek örökségét. Mugabe pártjának ifjúsági gyűlésén kritizálta az EU és az USA által országára kivetett szankciókat, méghozzá közvetlenül azelőtt, hogy az Európai Bizottság delegációja Zimbabwéba látogatna.

"Ki mondta a briteknek és amerikaiaknak, hogy uralkodniuk kell rajtunk? Nem hívtuk ezeket a mocskos fehéreket. Bele akarják ütni az orrukat a mi ügyeinkbe. Ezt utasítsátok el!" - mondta az elnök. "Az imperialisták az örökségünket akarják... Szankciók ide vagy oda, Zimbabwe a miénk marad" - tette hozzá.

A Zimbabwébe érkező uniós küldöttség Mugabéval, valamint a februárban külföldi nyomásra megalakult nemzeti egységkormány vezetőjével, Morgan Tsvangiraival tárgyal majd, hogy helyreállítsák az ország és az EU közti együttműködést. A Zimbabwe ellen az emberi jogok megsértése miatt bevezetett szankciók feloldása azonban nincs a tárgyalás.