H1N1: Kína több tízmillió betegre számít

Vágólapra másolva!
A kínai egészségügyi minisztérium szerint hamarosan több tízmillió ember fertőződik meg az új típusú influenzával. Az illetékes tisztviselő szerint fel kell készülni arra is, hogy milliók szorulnak ellátásra, illetve halálos áldozatokat követel a betegség.
Vágólapra másolva!

Kína azzal számol, hogy a következő hónapokban több tízmillió lakosa fertőződik meg sertésinfluenzával - jelentette be pénteken az egészségügyi minisztérium sürgősségi főosztályának vezetője Liang Van-nien. "A fertőzöttek felének lehetnek klinikai tünetei, több millió szorul majd gyógykezelésre, és óhatatlanul lesznek súlyos és halálos esetek" - mondta Liang.

Az ősz közeledtével felgyorsult az új influenza terjedése Kínában is. Eddig csaknem 7 ezer fertőzésről tudtak, ennek több mint fele augusztus 24. és szeptember 10. között történt. A mostani friss fertőzések 95 százaléka már hazai, szemben a június-augusztus időszakkal, amikor még a betegek túlnyomó többsége külföldön fertőződött meg.

Kínában eddig nem okozott halált a sertésinfluenza, de Liang szerint "a helyzet nem ad okot optimizmusra", hiszen a vírus már Kína összes tartományában és régiójában jelen van.

A pekingi kormány csütörtökön a járvánnyal kapcsolatban határozatban kötelezte koordinációra az egészségügyi, az oktatási minisztériumot valamint az élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hatóságokat. Hamarosan elkezdik a tömeges oltást az új influenza ellen. Valószínűleg a világ első országa lesz ebben, bár feltehetően csak a lakosság kis százalékának beoltására lesz elegendő vakcina.